Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Podvod za 20 miliónov. Mojsejová sa na súd teší
Zdielať na

Podvod za 20 miliónov. Mojsejová sa na súd teší

Zdá sa, že Nora Mojsejová opäť čelí problémom. Úrad boja proti korupcii ukončil vyšetrovanie dvoch prípadov návrhom na podanie žaloby na známu košickú podnikateľku. Tá sa však bráni. Nielen to. Podľa vlastných slov sa na súd teší, ak vôbec nejaký bude.

Mojsejová toto podanie návrhu obžaloby považuje za bežný postup, ak sa niečo vyšetruje dva a pol roka. "Podanie návrhu obžaloby ešte neznamená, že ho musí niekto prijať," povedala Mojsejová. Ako nám v telefonickom rozhovore potvrdila, toto všetko je presne načasované na predvolebnú kampaň. "To všetko boli len udania. A teraz sa im to pred voľbami hodí. Ale to im nepomôže!"

Kontroverzná politička a šéfka politického subjektu Strana Slobodné slovo si myslí, že celé vyšetrovanie je zle vedené a dôkazy sú nedostatočné. Tvrdí, že problémy neodhalili ani daňové kontroly. "Žiadne dôkazy, ktoré by ma usvedčili z trestnej činnosti, neexistujú," dodáva Mojsejová.

Vyšetrovanie dvoch prípadov

Prvý prípad sa stal od decembra 2006 do apríla 2007 po predchádzajúcej vzájomnej dohode a prípravách podnikateľky, dvoch Košičanov a muža z okresu Nitra. Podľa policajných zistení členovia organizovanej skupiny presvedčili podnikateľa z Banskej Bystrice podpísať faktoringovú zmluvu (zmluva o podmienkach odkúpenia pohľadávok) s bratislavskou faktoringovou spoločnosťou. Jeho spoločnosť tak mala získať finančné prostriedky na realizáciu nimi navrhovaného projektu.

Podnikateľka, Košičan a muž z okresu Nitra následne vytvárali množstvo falošných dokladov, ktoré v mene banskobystrickej spoločnosti predkladal druhý Košičan faktoringovej spoločnosti. Išlo o nepravdivé dodávateľské faktúry, falošné dodacie listy a potvrdenia dlžníkov. Faktoringová spoločnosť na účet banskobystrickej spoločnosti na základe nich, uvedená do omylu, previedla viac ako 20 miliónov slovenských korún.

Podnikateľka zabezpečila prevod týchto peňazí na účty ňou ovládaných spoločností, aby ich mohla použiť na bližšie nezistený účel. Faktoringovej súkromnej spoločnosti z Bratislavy tým spôsobili škodu viac ako 20 miliónov slovenských korún (663 878 €).

V druhom prípade podnikateľka, Košičan a žena z Bardejova použili meno banskobystrickej spoločnosti aj na vyhotovenie fiktívnej faktúry pre obchodnú spoločnosť so sídlom v Košiciach. Predmetom faktúry bolo dodanie tlačiarenského stroja košickej spoločnosti, no v skutočnosti dodaný nebol. Aj napriek tomu sa faktúra v účtovníctve košickej firmy objavila a ona si uplatnila v rozpore so zákonom nadmerný odpočet DPH.

V tomto prípade sa však trestná činnosť skončila len pri pokuse. Tri osoby síce daňovým priznaním chceli od štátu vylákať peniaze, no polícia ich predbehla a k „vráteniu“ DPH nedošlo. Polícia tak zachránila viac ako 500 tisíc eur daňových poplatníkov.

Chce preraziť v politike

Známa slovenská podnikateľka z Pereša Nora Mojsejová vycítila možnosť a chce sa zúčastniť predčasných parlamentných volieb. “Kandidátka je pestrá, žiadne celebrity okrem mňa, keďže ja som najväčšia celebrita na Slovensku,” povedala Mojsejová. Prostredníctvom jej strany chce presadiť nižšiu DPH na základné potraviny a niektoré farmaceutické výrobky. Taktiež chce znížiť odvody.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy