Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Platiť? Ľudia sú zmätení z faktúr za web
Zdielať na

Platiť? Ľudia sú zmätení z faktúr za web

Neustále sa nám do redakcie ozývajú nešťastníci, ktorí sa dostali do problémov s aktérmi takzvanej kauzy 60-eurových faktúr. Ide o poplatky za webové stránky, o ktorých si užívatelia mysleli, že sú k dispozícii zadarmo. Generálna prokuratúra už vyzvala ľudí, aby faktúry neplatili. Ale sú aj takí, ktorým prokuratúra trestné oznámenia na spomínané firmy zamietla.

Protirečia si prokuratúry?

Generálna prokuratúra vyzýva ľudí, aby spoločnostiam Online Investment Groupe a BiB Services nič neuhrádzali. Isté rozhodnutie okresnej prokuratúry, ktoré sa týka práve konkrétnej klientky spomínaných dvoch firiem, hovorí niečo celkom iné. Podľa nej si firma poplatky za užívanie stránok žiada oprávnene. Ide o dvojaké stanovisko na jeden a ten istý problém?

Generálna prokuratúra tvrdí, že istotne nie. "Naša výzva hovorí o tom, že kto so spomínanými firmami nikdy nespolupracoval, neuzatvoril žiadny vzťah a neobchodoval, ten nech poplatky určite neplatí," tvrdí hovorkyňa GP Jana Tökölyová.

Treba sa hájiť v občianskoprávnom spore

Ak ste teda dobrovoľne odklikli ich obchodné podmienky, uzatvorili ste tak obchodný vzťah. "V takomto prípade ak sa občania cítia ukrivdení, svoje práva si musia hájiť v občianskoprávnom spore," dodáva Tökölyová.

Podajte podnet na prokuratúru zase

Prokurátor v týchto dňoch sumarizuje všetky podnety od občanov. Prípad prevzal Úrad špeciálnej prokuratúry a doteraz ich má už takmer sto na stole. Ak váš podnet prokuratúra predtým zamietla, môžete ho práve teraz podať opäť. To platí aj pre ľudí, ktorí majú podozrenie, že sa na tieto stránky prihlásil niekto cudzí pod ich vlastným menom.

Platobný rozkaz zo súdu? Nezúfajte!

Nič nie je stratené ani vtedy, ak vám príde platobný rozkaz priamo zo súdu. Stále máte niekoľko možností, ako sa brániť. Aj Nagyovci podobne ako mnohí Slováci dostali vzorku platobného rozkazu, ktorý mal byť kdesi na súde v Bratislave vystavený v prospech internetových podnikavcov.

"Že to máme do 15 dní zaplatiť, posielajú maily aj vzorku šeku," hovoria. Podľa advokáta Mareka Pretáka ak niekto obdrží platobný rozkaz, odporúča podať odpor v zákonom stanovenej lehote.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy