Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Nové skutočnosti o tragickej smrti hasičov: Minister vnútra naznačil príčinu nehody
Zdielať na

Nové skutočnosti o tragickej smrti hasičov: Minister vnútra naznačil príčinu nehody

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM / Vodič kamióna, ktorý na diaľnici D1 zabil dvoch hasičov, má za sebou niekoľkohodinový výsluch na polícii. Vyšetrovatelia teraz čakajú na kompletné výsledky toxikológie po odobratí vzoriek krvi.

Obvinený je vodič kamióna

Poľský šofér, ktorý riadil kamión, sa momentálne nachádza v cele policajného zaistenia v Dubnici, kam ho eskortovali po výsluchu na kriminálnej polícii v Novom Meste nad Váhom. Podľa vyšetrovateľov je za tragickú dopravnú nehodu na diaľnici D1 pri Hornej Strede zodpovedný práve on. "My sme išli zarovno s tým kamiónom, nereagoval a napálil to plnou čiarou do hasičov a aj do policajtov," hovorí svedok dopravnej nehody.

"Vyšetrovateľ Policajného zboru z Nového Mesta nad Váhom na základe vykonaných procesných úkonov vzniesol obvinenie proti 40-ročnému vodičovi nákladného motorového vozidla pre spáchanie prečinu usmrtenia v súbehu s prečinom ublíženia na zdraví. Zároveň podal na obvineného podnet na podanie návrhu na vzatie do väzby," potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Katarína Kuzmová.

Pozitívne výsledky na prítomnosť omamných látok

O tom, či bude vodič stíhaný väzobne, by mal v najbližších dňoch rozhodnúť Okresný súd v Trenčíne. Podľa informácií TV JOJ, ktoré sa k nám dostali z viacerých zdrojov, mal mať poľský vodič pozitívne výsledky na prítomnosť omamných látok, ktoré vyšli z testu slín. Polícia však tieto informácie zatiaľ nepotvrdila. "Presné príčiny a okolnosti tejto tragickej udalosti sú naďalej v štádiu vyšetrovania," potvrdila Kuzmová.

Pripomeňme, že 40-ročný vodič z Poľska na diaľnici D1 pri obci Horná Streda nereagoval na situáciu pred sebou a zozadu vo vysokej rýchlosti narazil do dodávky mýtnej polície a následne aj do hasičských cisterien, ktoré na mieste hasili požiar osobného vozidla. Dvaja hasiči z Nového Mesta nad Váhom vo veku 43 a 27 rokov svojim zraneniam na mieste podľahli. Vláda vyplatí pozostalým odškodné.

"Obe rodiny pozostalých dostanú po 50 000 eur. Viem, že to životy týchto mladých ľudí nevráti, ale myslím, že ako štát máme povinnosť voči týmto rodinám a aspoň takouto mierou im poďakovať za to, čo urobili v rámci svojej služby. Je to obrovská tragédia," odkazuje minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

O život bojuje zamestnanec mýtnej polície

Civilný zamestnanec mýtnej polície, ktorý v čase nárazu kamióna sedel vo vozidle, stále bojuje o svoj život v nemocnici. Utrpel rozsiahle zranenia. "Pacient z nehody na D1 zostáva v starostlivosti v našej nemocnici. Jeho stav je veľmi vážny. Je v umelom spánku, starajú sa o neho naši špecialisti, ktorí robia všetko pre záchranu jeho života," informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská.

Minister vnútra na tlačovke naznačil, čo mohlo byť za fatálnym zlyhaním šoféra kamiónu, pričom apeloval na všetkých vodičov. "Aby sme sa nevenovali telefonovaniu, vybavovaniu si správ, sociálnym sieťam a podobným veciam, pretože sa ukazuje, že aj toto mohlo byť jednou z príčin, keď vodič nedostatočne venoval pozornosť jazde a stálo nás to dva ľudské životy. Viem si predstaviť aj prípadné sprísnenie legislatívy, či už užívania mobilov a podobných vecí, lebo to je, ako sa ukazuje štatisticky, najväčší problém," dodal Eštok.

Ak Poliakovi nepribudnú žiadne ďalšie obvinenia, tak v tejto fáze mu v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na 5 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy