Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Tragédia na D1: Do zasahujúcich hasičov narazil kamión, dvaja neprežili
Zdielať na

Tragédia na D1: Do zasahujúcich hasičov narazil kamión, dvaja neprežili

BRATISLAVA / Celým Slovenskom otriasla tragédia, ktorá sa stala na 93. kilometri diaľnice D1. Do vozidiel hasičov a mýtnych policajtov, ktorí na mieste vykonávali služobné zásahy, vrazil vo vysokej rýchlosti kamión. Dvaja mladí hasiči boli na mieste mŕtvi.

Počas zásahu do nich podľa predbežných zistení narazil kamión. Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky. Podľa doterajších zistení nehodu neprežili dvaja ľudia. Podľa informácií Televízie JOJ by obeťami mali byť hasiči. "Dvaja muži, žiaľ, utrpeli zranenia nezlučiteľné so životom," uviedlo Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby. Zranení sú aj dvaja zamestnanci štátnych inštitúcií, ktorí sa na mieste nachádzali. Jeden z nich vážne.

"Išli sme zarovno s tým kamiónom. Ten kamión proste nereagoval a napálil to plnou čiarou do tých hasičov aj do tých policajtov," reagoval svedok nehody. Poľský šofér prevážal ťažké kovové plechy, ktoré sa po silnom náraze uvoľnili a doslova oddelili kabínu od ťahača. Napriek tomu vodič vyviazol iba s ľahkým zranením. Jeho dychová skúška bola podľa policajnej hovorkyne Kataríny Kuzmovej negatívna. 

"Následne nabúral do hasičského auta a potom v podstate tieto dve hasičské auta potlačil v smere svojej jazdy popri zvodidlách. Medzitým tam boli tí dvaja zasahujúci hasiči, ktorí boli pred tým vozidlom a došlo k ich usmrteniu," vysvetlil znalec odboru cestnej dopravy Milan Holéci. 

Napriek obrovskej snahe svojich kolegov sa 43-ročného Mariana a iba 27-ročného Lukáša oživiť nepodarilo. Obaja stali pri zvodidlách medzi cisternami a kamión rútiaci sa priamo na nich nemali šancu vidieť. Devastačné zranenia utrpel aj 42-ročný policajt, ktorého z miesta transportovali vrtuľníkom. Podľa hovorkyne leteckých záchranárov ho uviedli do umelého spánku. "Po preložení na palubu bol v kritickom stave letecky transportovaný do univerzitnej nemocnice na bratislavské Kramáre," dodala. 

Na hasičskej stanici v Novom Meste nad Váhom zavládol pochopiteľne obrovský smútok nad stratou dvoch kolegov. So službukonajúcimi hasičmi sa náš reportér rozprával mimo kamier a je zjavné, že celú situáciu znášajú len veľmi ťažko. Napriek tomu, že ide o tvrdých chlapov, ktorí si vo svojich službách prešli naozaj rôznymi vypätými chválami, tento raz si aj poplakali. Právo vyjadriť sa si vyhradilo len prezídium hasičského zboru. Odkázali nás na ich status na sociálnej sieti.

Úprimnú sústrasť vyjadril aj minister vnútra či generálny prokurátor

"Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám zasahujúcich hasičov a skoré uzdravenie zraneným," uviedol na mieste minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Apeloval na vodičov, aby boli počas šoférovania pozorní, vnímali okolie a snažili sa predísť zbytočným tragédiám. Úprimnú sústrasť pozostalým hasičov vyjadrili na sociálnej sieti aj viacerí politici. 

Hasičský a záchranný zbor sa v najbližších hodinách k udalosti nebude vyjadrovať a bližšie informácie poskytne hneď, ako to situácia umožní. "Dnešná tragická dopravná nehoda je obrovskou stratou pre Hasičský a záchranný zbor. Myslíme na rodiny zosnulých hasičov," dodali hasiči na sociálnej sieti.

Diaľnica je od skorých ranných hodín opäť prejazdná 

Informuje o tom Národná diaľničná spoločnosť (NDS). "K nehode došlo na 93. kilometri D1 neďaleko obce Horná Streda v smere na Trenčín krátko po 17.00 h," uviedla NDS s tým, že úsek bol pre nehodu a následné vyšetrovanie v oboch smeroch uzatvorený a od utorka 2.30 h ráno je plne prejazdný. NDS zároveň vyjadrila sústrasť rodine a blízkym hasičov, ktorí pri nehode zomreli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy