Jasno
23°
Bratislava
Adolf
17.6.2024
Alarmujúca situácia v Chorvátsku: Namiesto vody tiekli z umývadla výkaly
Zdielať na

Alarmujúca situácia v Chorvátsku: Namiesto vody tiekli z umývadla výkaly

SPLIT / Správcovia vodovodov a kanalizácií zo Splitu riešia nepríjemný problém. Kontamináciou vody výkalmi. Podľa vodárenských pracovníkov je problém zložitejší a môže sa opakovať. Niektorí chorvátski politici priznávajú, že miestny systém kanalizácie je vo veľmi zlom stave, informuje denník TNCZ.

V chorvátskej Dalmácii ľudí netrápia fekálie iba v mori, ale objavili sa aj v kohútikoch domácností. Kontaminoval sa vodovodný systém v meste Kaštel Lukšić nedaleko Splitu, konkrétne v časti Majurina. Viacero ľudí sa nakazilo, nikto však nepotreboval hospitalizáciu. “Keďže niekoľko osôb malo zdravotné problémy, bolo informované aj Národné centrum verejného zdravia, ktoré odobralo vzorky na analýzu vody,” uviedla polícia v súvislosti s týmto prípadom. Informuje denník TN.CZ s odvolaním na miestny portál Dnevnik. 

Miestne vodovody a kanalizáciu začali vyplachovať a do oblasti poslali cisterny s pitnou vodou. Podľa webu Dalmatinski Portal sa dodávky nezávadnej vody podarilo obnoviť v krátkom čase. Po kontrolách na dvanástich miestach v oblasti, sa ukázalo, že existujú ďalšie problémy. Pracovníci objavili dve silne znečistené studne: “Odoberali sme vzorky z dvoch náhodne vybraných studní v okolí a analýzy boli katastrofálne. Naznačujú prítomnosť všetkého, čo sa bežne vyskytuje v kanalizácii. V niektorých budovách bola voda plná baktérií a fekálneho odpadu, čo potvrdilo naše podozrenia o nelegálnom napojení tejto vody do nášho systému,” opísal problém jeden z vodárenských pracovníkov.

Nie je to ojedinelý problém

Problémy s kanalizáciou sú aj inde v Chorvátsku, ide o systémový problém. Príčinou je, že na mnohých miestach sa stále používajú septiky. Ich údržba a čerpanie však často neprebieha zodpovedne. Tento problém trvá už 50 rokov, od doby, keď sa začali stavať septiky a kúpeľne,” vyhlásil starosta mesta Petrijevci, Ivo Zelič, ešte v 2023 na túto tému.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy