Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Žene v Česku vyoperovali nádor o hmotnosti 19 kilogramov
Zdielať na

Žene v Česku vyoperovali nádor o hmotnosti 19 kilogramov

Zdroj: TV JOJ

JINDŘICHOV HRADEC / Lekári v Jindřichohradeckej nemocnici odstránili pacientke nádor z brušnej dutiny, ktorý vážil 19 kilogramov. Podľa nemocnice by mohlo ísť o najväčší nádor tohto typu na svete.

Pacientka sa domnievala, že má pruh, až podrobnejšie vyšetrenie ukázalo, že ide o nádor mimoriadnych rozmerov. V nemocnici zostala tri mesiace."Niektorí pacienti svoje problémy bagatelizujú, aj keď podvedome vedia, že sa niečo deje, ale nechcú si to priznať, čo bol aj prípad pani Márie. Prijali sme ju za minútu dvanásť. Ťažkosti narastali každým dňom, nádor utláčal orgány brušnej dutiny a hrudník a pacientka nemohla už prakticky ani sama dýchať," uviedol primár chirurgického oddelenia Jindřichohradecké nemocnice Lukáš Havlůj.

Nádor ju skoro zabil

Mária (67) nastúpila do nemocnice v decembri 2023. Predpokladala, že sa na Vianoce vráti domov. Nakoniec ale v nemocnici zostala dlhšie, ako tri mesiace. Operácia trvala štyri hodiny, nádor utláčal veľké cievy v brušnej dutine aj ostatné orgány a návrat k bežnému stavu bol dlhý. "Došlo k mnohým závažným pooperačným okolnostiam, s ktorými sme sa na ARO museli potýkať. Naša pacientka strávila na ARO takmer tri mesiace a polovicu z toho bola v umelom spánku," uviedol primár anestéziologicko-resuscitačného oddelenia Vít Lorenc.

​Lekári uviedli, že ide o vzácny nádor takzvaný liposarkom. Vzniká z tukového tkaniva a môže sa vyskytovať kdekoľvek v ľudskom tele, na končatinách, v dutine brušnej alebo v blízkosti obličiek. "Vedela som, že výsledok je neistý a že sa možno z nemocnice už nevrátim. Spoliehala som sa ale na lekárov a dôverovala im. Všetkým by som sa chcela veľmi poďakovať, zachránili mi život," povedala pacientka Mária, ktorá sa stará o svoje vnúčatá, lebo jej dcéra zomrela pred 13 rokmi.

Podľa nemocnice by mohlo ísť o jeden z najväčších nádorov tohto typu na svete. V tlačovej správe o tom v pondelok 27. mája informovala nemocničná hovorkyňa Eliška Čermáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy