Jasno
26°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Útočník z Handlovej mal zbrojný preukaz. Aké podmienky musel splniť?
Zdielať na

Útočník z Handlovej mal zbrojný preukaz. Aké podmienky musel splniť?

BRATISLAVA / Zbraň, ktorú počas atentátu na Róberta Fica strelec použil je podľa odborníkov jedna z najbežnejších služobných zbraní, ktoré sa u nás vyskytujú. Na jej držanie či nosenie je ale pochopiteľne potrebný zbrojný preukaz. Aby ho človek dostal, musí spĺňať viaceré podmienky. Kritériá na jeho získanie majú byť prísne, podobne ako v iných krajinách. V niečom sme dokonca ešte prísnejší.

​Strelec mohol vypáliť viackrát za sbeou

​Zbraň, z ktorej atentátnik vypálil na premiéra päť rán je podľa odborníkov stará klasika, ktorú u nás už dávno používali ozbrojené zložky. Ide o poloautomatickú zbraň českej zbrojovky s kalibrom deväť mm. "Je to samo nabíjacia pištoľ. To znamená, že po výstrele zbraň sama vyhodí nábojnicu a pri spätnom chode si natiahne náboj do komory a zas sa úkon opakuje," informoval spolumajiteľ strelnice v Bratislave Miroslav Chrenko.

Strelec tak mohol opakovaným stláčaním spúšte vypáliť nábojov aj viac. "Môže tam mať od nejakých dvanásť až do sedemnásť nábojov. Záleží od toho aký má zásobník," uviedol Ľudovít Miklánek zo Združenia vlastníkov strelných zbraní Legis Telum. "Nové modely sa pohybujú okolo 700 eur. Používané sa dajú zohnať od 250 eur do 400 eur," povedal Chrenko. Na to, aby si niekto mohol kúpiť zbraň však potrebuje zbrojný preukaz.

​Polícia si preveruje potenciálnych držiteľov aj u susedov

Keďže ju mal 71-ročný strelec v legálnej držbe, musel splniť viaceré podmienky. "Bezúhonná osoba, spoľahlivá, polícia si preveruje osoby, nie len výpisom z registra trestov, ale aj s preverením u susedov. Ďalej musí mať vyjadrenie od lekára, či spĺňa zdravotné podmienky," informoval Chrenko. Zbrojný preukaz sa rozdeľuje podľa účelu, na aký chce dotyčný zbraň používať. Napríklad skupiny A a B sa týkajú krátkych zbraní. Zatiaľ čo skupina B je na ich držbu, so skupinou A ich môžete nosiť so sebou. Samozrejme tak, aby ich nebolo vidieť.

TV JOJ

"Ide na skúšku pred viacčlennú komisiu. Je tam viac okruhov či trestný zákon, zákon o zbraniach a strelive, zdravoveda, manipulácia so zbraňou či široký kruh vedomostí" dodal Chrenko. "Človek musí zdôvodniť prečo žiada o nosenie. Že ste boli napadnutí, že žijete v nejakej lokalite s väčším rizikom. Ak bol dlhé roky pracovníkom SBS to je zdôvodnením prečo by ju ten človek mohol mať," pripomenul Miklánek.

​Na Slovensku máme slabú praktickú skúšku

Aj keď sú podmienky kritérií podobne prísne ako v zahraničí, u nás sú na rozdiel od iných krajín psychotesty povinné. "Neviem o žiadnej krajine vo svete ktorá by vyžadovala pravidelné psychotesty," poznamenal Miklánek. Preukaz platí desať rokov. Potom je potrebné opäť absolvovať všetky potvrdenia a prehliadky. Po poslednej novele však polícia preveruje dotyčné osoby už po piatich rokoch.

"Čo by sa malo do budúcna precizovať, to je praktická skúška, tú majú v Česku širšie postavenú," povedal Miklánek. "Je tam manipulácia so zbraňou ako myslím priamo na strelnici. Tu je to len na skúške pred komisiou," pridal sa aj Chrenko. "Zrejme sa aj u nás bude preverovať manipulácia hlbšie. Mala by pribudnúť aj nejaká strelecká položka," dodal Miklánek.

​Zbraní je u nás relatívne málo

Aj keby zbrojný preukaz máte, na kúpu krátkej guľovej zbrane potrebujete i nákupné povolenie od polície. Keď ho máte a zbraň kúpite, proces pokračuje. "Ide naspäť na políciu, kde to zaevidujú, dajú mu preukaz zbrane, Jedna časť zostáva predajcovi v archíve, tú poslednú posiela predajca zbrane na políciu pre kontrolu," vysvetlil Chrenko. Na Slovensku máme okolo 180-tisíc držiteľov zbrojných preukazov a okolo 90-tisíc z nich má možnosť nosiť zbraň kvôli obrane. V porovnaní s okolitým krajinami je ale u nás zbraní relatívne málo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy