Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Motoristi sa dočkali. Opatrenia proti padaniu skál v Strečne sú tu
Zdielať na

Motoristi sa dočkali. Opatrenia proti padaniu skál v Strečne sú tu

STREČNO / Uzavrieť či neuzavrieť? Krízový štáb na ministerstve dopravy dnes opäť rozhodoval o probléme so situáciou pod Strečnom. Slovenská správa ciest už má na stole projekt, ktorý by mal mať sériu opatrení. Výsledky by mali potešiť motoristov.

​Projekt na realizáciu opatrení je hotový

Všetko sa začalo 7. februára, kedy sa zosunula časť svahu a na cestu začali padať kamene. O dva dni neskôr 9. februára vyhlásil krízový štáb mimoriadnu situáciu. Prvý marcový deň sa začalo s osádzaním päťdesiatich betónových bariér so sieťami, ktoré zabraňovali ďalšiemu zosuvu.

Toto je veta na ktorú motoristi čakali. "K dnešnému dňu je hotový projekt na realizáciu opatrení, ktoré by mali zamedziť padaniu skál na tomto úseku," oznámil minister dopravy Slovenskej republiky Jozef Ráž.

​Projekt musia zrealizovať do zimy

​Minister dopravy po zasadnutí krízového štábu sľubuje urýchlené riešenie situácie pod Strečnom. Kľúčom má byť oceľová konštrukcia. "Sú tam navrhnuté oceľové sieťové systémy, ktoré budú v rôznych úrovniach inštalované a mali by zabraňovať pádom," dodal Ráž. Cestári to budú musieť stihnúť do zimy.

Vplyvom zosunov do hry vstúpilo masívnejšie investovanie peňazí do tunela Višňové. Rezort dopravy tlačí na čo najskoršie otvorenie. "Budeme tlačiť na to, aby sa aspoň jedna z rúr tunela dala do užívania, lebo aj zjednosmernenie Strečna nám umožní vytvoriť ochranné pásmo," povedal Ráž. Konkrétny časový plán úprav zatiaľ nie je známy. Predstaviť by ho chcel krízový štáb o niekoľko týždňov. Nateraz však obmedzenia v doprave neplánujú. "Keď budeme vedieť čo a ako sa bude robiť, tak dáme vedieť," informovala prednostka Okresného súdu Žilina Emília Pavlusíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy