Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pre riziko pádu skál na cestu pod Strečnom vyhlásili mimoriadnu situáciu
Zdielať na

Pre riziko pádu skál na cestu pod Strečnom vyhlásili mimoriadnu situáciu

ŽILINA / Pre riziko pádu skál na cestu I/18 pod Strečnom vyhlásili v piatok od 10.00 h mimoriadnu situáciu. Informoval o tom prednosta Okresného úradu v Žiline Kamil Ruman. Vykonávať sa podľa neho budú práce, aby bola zabezpečená ochrana zdravia a života ľudí. Avizuje podrobný geologický prieskum. Úplnému uzatvoreniu cesty by sa chceli podľa jeho slov vyhnúť.

"Mimoriadnu situáciu sme vyhlásili z dôvodu udalostí, ktoré sa odohrali pod Strečnom nielen za posledné obdobie, ale aj za posledný týždeň. Budeme v prvom rade realizovať všetky záchranné práce k tomu, aby sme zabezpečili ochranu zdravia a života ľudí," povedal Ruman. Podrobný geologický prieskum je, ako tvrdí, potrebný, aby následne vedeli urobiť účinné zábrany. Podľa správy z tohtotýždňovej geologickej obhliadky je nebezpečenstvo opätovného pádu niektorých skalných blokov trvalo vysoké a v súčasnosti sa pre vysokú zrážkovú činnosť zhoršuje.

​Ruman dúfa, že nebude nutné odstaviť celú premávku. "Nechceli by sme k tomuto pristúpiť," skonštatoval. Koľko bude riešenie situácie trvať, povedať nevedel. Vyhlásením mimoriadnej situácie sa však podľa neho podarí skrátiť čas minimálne o tri mesiace. Vodičov požiadal o toleranciu a dodržiavanie dopravného značenia.

Pod Strečnom došlo k zosuvu svahu v stredu (7. 2.) v úseku medzi skalami Margita a Besná. Bol tak silný, že poškodil vozovku a potrhal krajnicu. Uvoľnenie skál je dôsledkom eróznych pohybov. Podľa polície poškodili popadané skaly dve vozidlá, pričom sa nikto nezranil. V danom úseku je dopravným značením dočasne znížená rýchlosť v oboch smeroch, s využitím obidvoch jazdných pruhov.

Na ceste pod Strečnom došlo v uplynulých dňoch k zrážke piatich áut:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy