Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Psychiatrickí pacienti sa až do rozhodnutia súdu môžu voľne pohybovať po slobode. Psychiater hovorí o veľkom probléme
Zdielať na

Psychiatrickí pacienti sa až do rozhodnutia súdu môžu voľne pohybovať po slobode. Psychiater hovorí o veľkom probléme

BRATISLAVA / Napriek tomu, že každý z kompetentných vraj urobil, čo mohol, došlo k vražde. Tragédia z Dubnice nad Váhom sa môže kedykoľvek zopakovať. Reč je o psychicky chorých pacientoch, ktorí sa až do rozhodnutia súdov môžu voľne pohybovať po slobode. Psychiater hovorí o veľkom probléme a poukazuje na systémovú chybu v štáte.

Ak znalec u väzobne stíhaného človeka zistí, že v čase spáchania skutku páchateľ nevedel rozpoznať nebezpečenstvo svojho konania, trestné stíhanie vyšetrovateľ s prokurátorom zastavia. "Musím povedať aj to, či jeho pobyt na slobode nie je pre spoločnosť nebezpečný. Spravidla tento človek môže byť a je nebezpečný. Čiže ja navrhnem ochranné opatrenie, navrhnem ochrannú liečbu," uviedol Ivan André, psychiater a znalec.

Celý rozhovor s psychiatrom a znalcom Ivanom Andrém si môžete pozrieť tu:

​Konečné slovo má ale súd, ktorý môže rozhodnúť aj o niekoľko mesiacov. Podobne to bolo aj u 36-ročného Jána, ktorý sa pred vraždou ocitol na psychiatrii v Trenčíne a následne v Sučanoch. "Ten policajt, ktorý má tento prípad na starosti, stojí potom pred ťažkou úlohou, pretože musí zabezpečiť, aby toho obvineného nejaká psychiatria prijala," priblížil André. Po prepustení z väzby až do rozhodnutia súdu sú psychicky chorí ľudia v opatere civilného zdravotníckeho zariadenia. Nie však na dlho. Dôvodom sú nedostatočné kapacity.

​Podobne to mohlo byť aj v prípade 36-ročného Jána obvineného z nebezpečného prenasledovania, ktorý sa niekoľko mesiacov až do vraždy pohyboval bez dozoru na slobode. "Je tam časový nesúlad medzi okamihom prepustenia a okamihom, kedy sudca rozhodne o ochrannej liečbe. To môže trvať aj niekoľko mesiacov. Tam je tá systémová chyba," uviedol André. "Je tam vždy ten vzťah medzi poskytovateľom a súdom. To znamená, že nie je na ministerstve zdravotníctva, aby sme to vyriešili," priblížil minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Problémom je aj pomalé rozhodovanie súdov. V prípade 36-ročného Jána, ktorý dosekal mačetou Andreu, trenčiansky sudca iba dva dni pred vraždou na základe znaleckého posudku rozhodol o ambulantnej liečbe pre chorého Jána. "Pokiaľ by to naozaj bolo pochybenie vo forme nejakého nie dobrého odhadu zdravotného stavu, tak sme rozprávali s pani predsedníčkou Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, že ex-offo daný prípad prešetrí," priblížil Palkovič.

Na systémovú chybu môže doplatiť aj rodina 34-ročnej ženy, ktorá ešte koncom januára v Pobedíme nožom dopichala svojho muža a 4-ročného chlapca. Útočníčka ale do väzenia nepôjde. O tom, či skončí v ústave, sudca rozhodne 17. júla. Zatiaľ je dobrovoľne na psychiatrii, z ktorej môže kedykoľvek odísť. Ako sama uviedla – k mužovi a chlapcovi, ktorých dopichala, by sa čím skôr rada vrátila. "To riziko bolo a aj vždy bude. Takíto ľudia sú nevyspytateľní a v niektorých prípadoch sa môže niečo stať," uzavrel André.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy