Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zelenskyj pricestoval na Slovensko. Stretol sa s prezidentkou , šéfom parlamentu a čakali ho aj rodáci
Zdielať na

Zelenskyj pricestoval na Slovensko. Stretol sa s prezidentkou , šéfom parlamentu a čakali ho aj rodáci

BRATISLAVA / Na Slovensko pricestoval v piatok, 7. júla, popoludní ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ide o jeho druhú návštevu SR, ale prvú od začiatku rozsiahlej ruskej vojenskej agresie na Ukrajine. V Prezidentskom paláci sa Zelenskyj stretol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Po oficiálnom uvítacom ceremoniáli absolvovali hlavy štátov spoločné rokovanie a spoločnú tlačovú konferenciu. Stretol sa aj s premiérom Ľudovítom Ódorom a predsedom NR SR Borisom Kollárom. Prezident Zelenskyj po stretnutí s Kollárom ukončil svoju návštevu Slovenska.

Hlavy štátov sa spoločne prihovorili občanom priamo z Prezidentského paláca

Zuzana Čaputová a Volodymyr Zelenskyj sa spoločne prihovorili občanom priamo z Prezidentského paláca. Zatiaľ, čo prezidentka upozorňovala na dôležitosť hlasu malých štátov, Zelenskyj ďakoval za každú pomoc.

Prezidentka verí, že NATO na samite poskytne Ukrajine víziu členstva

Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že NATO poskytne Ukrajine na samite vo Vilniuse víziu budúceho členstva. Obnovu Ukrajiny považuje za veľkú príležitosť pre slovenské firmy. Hovorí o výborných bilaterálnych vzťahoch krajín. Poukázala aj na rozvíjajúcu sa spoluprácu, napríklad pri vývoji húfnice. "Ako krajina chceme, aby vo vzťahoch medzi krajinami fungovali pravidlá, medzinárodné právo a nie princíp hrubej sily. To je aj dôvod, prečo podporujeme vašu krajinu v rôznych ohľadoch - ekonomicky, humanitárne, ale aj vojensky. Ako obeť nevyprovokovanej agresie máte pri vašej sebaobrane plné právo takúto podporu od nás očakávať," vyhlásila Čaputová smerom k Zelenskému. Vyzdvihla pomoc občanov SR a mimovládnych organizácií ľuďom z Ukrajiny.

Prezidentka podporila mierové iniciatívy, ktoré by mali viesť k spravodlivému mieru s rešpektom k suverenite Ukrajiny a jej územnej celistvosti. Podporu vyjadrila aj Zelenského mierovej iniciatíve, ktorú označila za perspektívne riešenie ruskej agresie. Upozornila na pokračujúce utrpenie ukrajinských ľudí, každodenné obete. "Tento fakt nám nesmie zovšednieť," poznamenala.

Prezidentka vyzdvihla aj vojenskú pomoc Slovenska a rozvíjajúcu sa bilaterálnu spoluprácu v tejto oblasti. Pripomenula kontrakt na výrobu ďalších 16 slovenských húfnic Zuzana 2, z ktorých by mali byť prvé kusy dodané už toto leto. "Spoločne budeme našimi firmami vyvíjať aj nový typ húfnic, spolupracovať na spoločnej výrobe munície a zároveň naše podniky sa zapoja do odmínovania územia Ukrajiny," zhrnula.
Intenzívnejšiu spoluprácu podľa Čaputovej treba podporiť rozvojom infraštruktúry.

Zelenskyj od samitu NATO očakáva konkrétne kroky voči Ukrajine

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj očakáva od nadchádzajúceho samitu NATO vo Vilniuse konkrétne kroky voči Ukrajine s presnými termínmi ich realizácie. Chce nielen sľuby, ale aj bezpečnostné záruky pre Ukrajinu, kým sa nestane členom Aliancie, vyhlásil v piatok na spoločnej tlačovej konferencii so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou v Bratislave.

Na samite Aliancie by rád videl predovšetkým jednotu, lebo v tom je podľa neho jej sila. Poukázal, že NATO má v súčasnosti nevyriešené otázky v súvislosti s prijatím Ukrajiny. "Je dôležité pripomenúť, že definitívne nie je vyriešená ani otázka Švédska," uviedol Zelenskyj pred plánovanou návštevou Turecka, ktoré vstup Švédska do NATO blokuje. V Turecku ho očakávajú ešte v piatok večer.

"Chýba tu jednota a to predstavuje hrozbu pre Alianciu," varoval. Ako pokračoval, jednota v NATO je dôležitá pre bezpečnosť celého sveta. Upozornil, že Ruská federácia čaká iba na to, že Aliancia ukáže svoju slabosť.

Celý záznam spoločnej tlačovej konferencie si môžete pozrieť tu:

Zelenskyj na Bratislavskom hrade rokoval s predsedom parlamentu Borisom Kollárom

Ukrajina nemôže vstúpiť do NATO, kým na jej území nebude mier. Po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským to uviedol predseda Národnej rady SR Boris Kollár. Zároveň sa poďakoval Ukrajine, že bojuje aj za Slovensko. "Žiadna krajina nemôže pristúpiť do tejto organizácie, pokiaľ sa na jej území bojuje. To je jasne dané," podotkol Kollár. Zároveň poukázal, že na nadchádzajúcom summite NATO v litovskom Vilniuse sa Ukrajina členom určite nestane a členstvo v NATO sa bude zrejme spomínať iba v rovine deklarácií.

Kollár na stretnutí odovzdal Zelenskému uznesenie slovenského parlamentu, ktorý uznal hladomor na Ukrajine v rokoch 1932 - 1933 za genocídu.

S ukrajinským prezidentom sa stretol aj premiér Ľudovít Ódor

S premiérom Ľudovítom Ódorom sa Zelenskyj stretol na pracovnom obede. Rozprávali sa o ukrajinskej protiofenzíve, situácii v Rusku, ale aj o samite NATO vo Vilniuse. Ódor po stretnutí reagoval aj na Roberta Fica, podľa ktorého Ukrajina do NATO nepatrí. Predseda Smeru preto kritizoval prezidentku za jej postoj. Premiér hovorí, že otázka nestojí, či Ukrajina do NATO vstúpi, ale kedy. A pripomenul mu minulosť.

Prezidenta Zelenského prišli pred Prezidentský palác pozdraviť stovky Ukrajincov

Ukrajinského prezidenta počas návštevy v Bratislave prišli pozdraviť stovky Ukrajincov. Vojna ich vyhnala z domova a už viac ako rok žijú na Slovensku. Viacerí sa o návšteve Volodymyra Zelenského dozvedeli na poslednú chvíľu. No niektorí mu stihli priniesť vlastnoručne vyrobené darčeky. Ich odovzdanie zástupcom ukrajinskej prezidentskej kancelárie pomohla zorganizovať TV JOJ.

​Prezidentskú návštevu sprevádzali mimoriadne bezpečnostné opatrenia

Manévre aké Slovensko dlho nezažilo - do Bratislavy zavítal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Mesto sa tak stalo najstráženejším v Európe. Jeho cestu sprevádzali obrovské bezpečnostné manévre. Všetko v najväčšej možnej diskrétnosti a tajnosti.

Zelenskyj sa stretol aj s expremiérom Hegerom a bývalým ministrom Naďom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v piatok, 7. júla, na svojej návšteve Slovenska stretol s expremiérom Eduardom Hegerom a bývalým ministrom obrany Jaroslavom Naďom. Zelenskyj sa poďakoval za rozhodnutia Hegerovej vlády v prospech Ukrajiny a jej občanov. Informoval o tom Matúš Mandrák z tlačového oddelenia strany Demokrati.

Zelenskyj podľa Demokratov ocenil humanitárnu aj vojenskú pomoc Slovenska Ukrajine, či už ide o stíhačky MiG-29, odmínovacie komplety Božena, húfnice Zuzana 2 alebo systém protivzdušnej obrany S-300. "Návšteva Volodymyra Zelenského v Bratislave je jasným signálom, že Ukrajina si váži slovenskú pomoc a strategické partnerstvo našich krajín. Slovensko sa zaradilo medzi štáty, ktoré sa postavili na stranu dobra, práva a spravodlivosti," skonštatoval Heger.

Slobodná Ukrajina v Európskej únii a NATO je podľa expremiéra strategickým a bezpečnostným záujmom všetkých občanov Slovenska. Ide však o rozhodnutie, pred ktorým musí splniť viacero podmienok. "Verím, že to v blízkej dobe Ukrajina bude vedieť splniť. Platí, že prosperita Ukrajiny znamená aj našu prosperitu," poznamenal Heger.

Naď označil stretnutie s ukrajinským prezidentom za znak vďaky za pomoc Ukrajine. "Stretnutie mimo oficiálneho programu prezidenta nie je bežnou praxou. Osobné stretnutie Volodymyra Zelenského s Eduardom Hegerom a so mnou je jasným gestom vďaky a uznania. V ťažkých časoch sme stáli pri našom dobrom susedovi a priateľovi, čo prezident patrične ocenil," povedal exminister.

Oficiálnu návštevu absolvoval Zelenskyj aj v ČR

Ukrajinský prezident pricestoval na Slovensko z Českej republiky, kde absolvoval stretnutie s prezidentom Petrom Pavlom, premiérom Petrom Fialom aj predsedami oboch komôr parlamentu. Tento týždeň navštívil Zelenskyj aj Bulharsko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy