Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Rituálna vražda, či skrat? Polícia pracuje s rôznymi verziami v prípade petržalskej tragédie
Zdielať na

Rituálna vražda, či skrat? Polícia pracuje s rôznymi verziami v prípade petržalskej tragédie

BRATISLAVA / Pri tragédii zomreli dvaja súrodenci a maloleté dieťa. Telo chlapčeka bolo posiate bodnými ranami. Podľa viacerých zdrojov mali súrodenci blízko k sekte.

"Tieto informácie by som zatiaľ nepotvrdil, ale ani nevyvrátil," reagoval policajný šéf Štefan Hamran na otázku, či sa špekuluje aj o nejakej sekte. Podľa informácií TV JOJ je jedna z vyšetrovacích verzii aj tá, že tragédia súvisí práve s rituálnou smrťou, či akýmsi ich vykúpením. Viaceré zdroje nám potvrdili, že súrodenci mali veľmi blízko k náboženskej sekte. Má ísť o menší spolok pôsobiaci na Slovensku.

Najprv chlapec, potom strýko a nakoniec mama

Ako prvý z trojice prišiel o život 9-ročný chlapček. To, či ho brutálnym spôsobom s nožom zniesol zo sveta strýko alebo jeho vlastná matka polícia, zatiaľ, nevie. "Prebieha tam vyšetrovanie, viete, že to nie je také jednoduché, tam nemáme svedkov ani v interiéri ani exteriéri," priznal Hamran. Po chlapčekovej smrti vyskočil z okna ešte dopoludnia jeho 27-ročný strýko Marek. V tom čase polícia netušila, čo sa odohralo za dverami bytu. Popoludní z toho istého bytu vyskočila aj jeho sestra a matka chlapca Michaela. Na tele mala bodné rany, ktoré si podľa pitvy spravila sama. Nebohí pochádzali zo známej vedeckej rodiny. Michaela pracovala ako psychologička. Podľa viacerých zdrojov mali súrodenci aj finančné problémy. "Čaká sa na viacero znaleckých posudkov," informoval prezident policajného zboru, Štefan Hamran. 

​Podľa šéfa odboru ministerstva kultúry, ktorý riadi evidenciu cirkvi a náboženské spoločenstvá na Slovensku sa rôzne sekty a spolky začali rozrastať hlavne počas pandémie. Takýto prípad, ale v našej krajine, nemá obdobu. "V Zahraničí ale existuje veľa prípadov toho, že ľudia, ktorí sú v takomto náboženskom hnutí alebo skupine môžu v dôsledku apokalyptického očakávania čeliť takému silnému tlaku, že si dokážu siahnuť na život," povedal Radovan Čikeš, riaditeľ cirkevného odboru ministerstva kultúry. 

Tragédia na Vyšehradskej ulici vyvolala otázky aj v prípade samotného postupu polície. Mesiac po incidente sú známe predbežné výsledky policajnej kontroly. Kritika na stranu polície sa spustila po tom, čo policajti nevedeli dlhé hodiny vypátrať odkiaľ 27-ročný Marek vypadol. Začali sa tak vynárať otázky či sa tragédii nedalo predísť. Veľa času policajtom zabrala aj falošná stopa. "Jedna z tých občianok, ktorá tam býva, nám označila konkrétny byt, že pravdepodobne tá obeť pochádza z toho bytu, alebo býva v tom byte. Tá stopa sa potom ukázala ako falošná," povedal Hamran. Polícia argumentovala tým, že po prvom páde neexistoval zákonný dôvod na otvorenie žiadneho z bytov.

​Samotnú kontrolu postupu nariadil policajný prezident Štefan Hamran. "Uľavilo sa mi úprimne pretože, bol som informovaný, že tie postupy policajtov, ktorí boli na mieste a tam zasahovali, tak tam nenašli žiadne pochybenia," reagoval Štefan Hamran. Odbor policajnej kontroly bude ešte preverovať postupy operačného strediska a stálej služby. Podľa policajného prezidenta ale nešlo o závažné pochybenia, ktoré by mali vplyv na priebeh vyšetrovania prípadu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy