Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Viliam Vizváry už nedokáže bojovať. Kvôli kríze bude musieť zatvoriť svoj malý obchod
Zdielať na

Viliam Vizváry už nedokáže bojovať. Kvôli kríze bude musieť zatvoriť svoj malý obchod

BRATISLAVA / Pán Viliam Vizváry už stráca silu a je na dne. Inflácia a vysoké ceny za energie tlačia do krachu aj jeho obchodík Papier, hračky u Milky. Pritom ide o jednu z najdlhšie fungujúcich prevádzok v Petržalke. Viliam spolu s mamou dokázali v obchode čeliť nástrahám neuveriteľné štyri desaťročia, od roku 1981.

Dnes musia žiť veľmi smutný príbeh. Pani Milka už trpí ťažkým priebehom Alzheimerovej choroby. A Viliam v mladosti takmer zomrel pri autonehode a dodnes žije s následkami. Na ich silný príbeh upozornili Bratislavské noviny.

"Doteraz to nikto nevidel. Ja som písal, viete čo ja mám mailov. Som písal aj Borisovi Kollárovi, Krajniakovi," priznal pán Vizváry. Žiadnej pomoci sa ale nedočkal. A jeho predajňa bola na tom z mesiaca na mesiac horšie. "Takto dopadnem jak taký žobrák. Už nemám silu, aby som stále platil iba účty. Všetko mi zoberie štát a z čoho mám žiť. Som neustále v mínusoch," reagoval pán Viliam. 

Viac ako 40 rokov

Pán Vizváry tvrdí, že už minul všetky úspory a ďalej už bojovať nedokáže. Preto stojí pred otázkou, či 42 - ročné papiernictvo predá, alebo mu skrachuje. Aktuálne už predáva v nevykúrenej predajni, aby ušetril. "Teraz je úplne vypnutý. Sedím tu v zime v bunde a v starom kožušteku," povedal počas rozhovoru majiteľ obchodíku. Hlavným problémom sú drahé energie. Tie mu za posledné mesiace vzrástli enormne. Ešte v vlani v septembri za elektrinu platil 39 eur. V decembri už 276 a za február 332. "Náklady prevyšujú tržby," prezradil Viliam. Obchodík na jednej z betónových terás v Petržalke, ktorý dnes už pripomína retro, má pritom za sebou krásne a úspešné roky. A v pozadí predaja sa vyvíjal príbeh lásky matky a syna, a ľudskej oddanosti. Žiaľ, so smutným koncom. Mama Milka už v obchode nepracuje. Je v sociálnom zariadení a Viliam ostal sám.

Pomoc v stovkách eur

Otázne je ako sa tu dá pomôcť. Ako prví Viliamovi pomohli dobrí ľudia a to zbierkou na stránke ludialudom.sk. A okrem toho osoba, ktorá je v krízovej životnej situácii má nárok na finančnú pomoc. Sú tam ale podmienky. "Občan môže požiadať o dotáciu na podporu humanitárnej pomoci, ak nemá nedoplatky na poistnom, ak voči nemu nie je vedená exekúcia, a ak má vyrovnané finančné vzťahy so štátnym rozpočtom. Maximálne môže dostať 800 eur," informovala Kristína Korenková, hovorkyňa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. 

Vyžiť musí z 367 eur a mamine platí 850 eur do zariadenia

Problémom pána Viliama je aj to, že je na invalidnom dôchodku, čo mu spôsobuje nezanedbateľné limity. Podľa rezortu práce do základných foriem pomoci nespadá. Ale odporúčajú mu minimálne využiť bezplatnú právnu pomoc, napríklad ak by sa rozhodol predajňu predať. Pritom výška jeho dôchodku je len 367,40 eur. Okrem toho dopláca 850 eur ešte aj za pobyt a liečbu mamy Milky v zariadení sociálnych služieb v Malackách. Je pre neho nesmierne dôležité postarať sa o ňu. "Občan sa môže obrátiť na Bratislavský samosprávny kraj so žiadosťou o premiestnenie do iného zariadenia, ktoré patrí pod kraj. V tomto prípade bude výška úhrady zodpovedať príjmu a majetku klientky, ako aj príjmu jej syna," doplnila hovorkyňa Korenková.

Celý rozhovor s pánom Viliamom si pozrite vo videu:

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy