Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nedávno odhalená najväčšia nelegálna výrobňa cigariet fungovala v hale prenajatej na humanitárne účely
Zdielať na

Nedávno odhalená najväčšia nelegálna výrobňa cigariet fungovala v hale prenajatej na humanitárne účely

SOBRANCE / Ako mohla v komplexe hydinárskej farmy fungovať približne mesiac a pol najväčšia výrobňa cigariet na Slovensku za posledné roky a kto stojí v jej pozadí? Túto otázku po razii colníkov v dedine Úbrež v okrese Sobrance, si kladie nielen verejnosť ale aj vyšetrovatelia. Svoje vysvetlenie k tomuto nelegálnemu biznisu nám exkluzívne povedal aj majiteľ haly.

Dedinčania si tu všimli pohyb množstva kamiónov. Vôbec to ale nepovažovali za podozrivé. "Hydinárska farma naďalej produkuje hydinu a na opačnej strane máme takisto družstvo," povedal starosta obce Úbrež Martin Hvižďák. Priamo v hale bolo zadržaných 20 osôb, no títo ľudia sa po dedine nepohybovali. Priestory vo vnútri hali mali kompletne zariadené miestnosti aj pre ubytovanie.

"Národnosť bola v celku rôznorodá. Boli tam Ukrajinci, Bielorusi, Moldavci a Maďari," uviedol riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Peter Grinč. Hala bola postavená bez stavebného povolenia a nebola dodatočne skolaudovaná. Jej majiteľ počas vyšetrovania uviedol, že nemal vedomosť o nelegálnej cigaretovej linke. Priestory vraj prenajal humanitárnej organizácii. "Uviedli, že sú Červený kríž, pomoc Ukrajine počas vojny. Mal to byť humanitárny sklad," vysvetlil majiteľ haly Gabriel Šoltés. Podľa riaditeľky Slovenského červeného krížu v Michalovciach Aleny Kniežovej, popiera, že by mali nejaký zmluvný vzťah v obci Úbrež. 

​Zriadenie a prevádzka tejto výrobnej linky si vyžiadali miliónové investície. Cigarety mali končiť v celej európskej únii. Šéfovia tohto biznisu tak zrejme sedia na najvyšších stoličkách organizovaného zločinu. "Neviem, kto tam čo robil. Momentálne prebieha vyšetrovanie a nebudem sa k tomu vyjadrovať," dodal Šoltés. Podľa šéfa finančnej správy Jiřiho Žežulku je nepravdepodobné, že osoby sa nachádzajú na Slovensku a že sú to občania Slovenskej republiky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy