Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Pre zvyšovanie cien a daní hrozí samosprávam kolaps. Ľudia sa boja, či prežijú
Zdielať na

Pre zvyšovanie cien a daní hrozí samosprávam kolaps. Ľudia sa boja, či prežijú

BRATISLAVA / Obce a mestá robia, čo môžu. Aj tak ale ohlasujú zvyšovanie cien za väčšinu služieb a vyššie dane. Najnovšie tak robí mesto Skalica. Ako problém pritom stále vyskakuje aj daňový bonus 140 eur na dieťa. Podľa primátorky Skalice by mala vláda rozmýšľať o tom, ako inak rodinám pomôcť a nie si to kompenzovať na samosprávach. Najzúfalejší sú ale ľudia, ktorí sa boja, či prežijú.

​"Je to veľmi zlé. Už teraz mám problém vyjsť s dôchodkom," povedala obyvateľka Skalice Anna. "Naozaj tá situácia je neudržateľná," vyjadrila sa primátorka mesta Skalica Oľga Luptáková. Dôchodkyňu pani Annu trápia štyri diagnózy. Nezanedbateľnú sumu preto potrebuje aj na lieky. Aby to zvládla, pracuje ešte aj ako brigádnička. "Z toho mála sa nedá ušetriť. Platím cez 150 eur. A to je len nájom a elektrina," doplnila Anna. Toto je ale len jeden prípad z mnohých. "Veľmi ma mrzí táto situácia, ktorá nastala," pokračovala primátorka. Dane sa v Skalici nezvyšovali desať rokov. Teraz je už podľa primátorky mesta situácia tak vážna, že to inak nejde. Okrem daní si ľudia zaplatia viac aj za ďalšie poplatky.


A to napríklad za komunálny odpad alebo mesačné príspevky na školy. Dane ľudia ale zrejme pocítia najviac. "O 88 percent sa zvyšuje sadzba dane za bytové domy a za byty. O dvesto percent idú hore chaty," uviedla zamestnankyňa Ekonomického oddelenia mesta Skalica. Ročná daň za byty pôjde zhruba z 18,50 na 35 eur a v domoch zaplatia o 23 eur viac. "Keď sme pripravovali tento rozpočet, škrtli sme tam všetko. Tam už nie je čo škrknúť. Teraz sa to musí obrátiť na toho občana," oznámila Oľga Luptáková.

Hlbšie do vrecka si budú musieť siahnuť aj ľudia na Hornej Nitre. Zvyšovanie poplatkov avizujú viaceré samosprávy. "Zmeny v legislatíve, valorizácia miest a rast výdavkov vzhľadom na energetickú krízu podnietili mesto zvýšiť niektoré poplatky," povedala Michaela Beňadiková z Miestneho Úradu Prievidza. Nielen v Prievidzi, ale aj v okolitých obciach plánujú zvýšiť poplatky za odvoz odpadu, daň z nehnuteľností či poplatky v školských zariadeniach.

Aj obyvatelia Šale si zrejme hlbšie siahnu do vrecka. Vedenie mesta navrhuje balík zdražovania. Pritom takmer do 50 percent viac zaplatia rodičia školám za potraviny pre deti. A až do 70 percent sa zvýšia poplatky za sociálne služby. Starostka Jasenova vysvetľuje, že z desiatich služieb občanom až osem zabezpečuje samospráva. Ak na ich chod nebudú mať peniaze, niektoré z nich skrátka nebudú môcť vykonávať. Oprava chodníkov, budovanie ciest, odhŕňanie snehu, to všetko budú musieť oklieštiť. A okrem toho aj znižovať personálne výdavky. V škôlke sa tak napríklad budú triedy spájať. Príjem obcí bude ponížený o jednu dvanástinu.


"Budú sa musieť v konečnom dôsledku zvýšiť dane, k čomu my nechceme pristupovať. Ale ak nebudeme mať prostriedky od štátu, my ten chod obce musíme zabezpečiť," informovala starostka obce Jasenov Lucia Sukeľová. "Budeme musieť skrátiť čas osvetlenia, ale nie úplne vypnúť, pretože bezpečnosť ľudí je na prvom mieste. A keď nebudeme mať ako urobiť vývoz smetí? Budú smeti všade po jarkoch?" vyjadril sa starosta obce Zboj Ladislav Ladomirjak. Pritom predseda ZMOSu Branislav Tréger sa obáva najhoršieho, že sa budú kopiť exekúcie. "Vymáhaní tých daní napríklad z nehnuteľností bude toľko, že sa k tým príjmom nemusíme ani dostať," upozornil Tréger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy