Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hniezda záchrany sú rizikové, slovenské nemocnice ponúkajú aj utajený pôrod
Zdielať na

Hniezda záchrany sú rizikové, slovenské nemocnice ponúkajú aj utajený pôrod

BRATISLAVA / Tragická správa o úmrtí novorodeného bábätka v hniezde záchrany otriasla celým Slovenskom, následná diskusia vyvolala rôzne otázky o fungovaní týchto odkladacích priestorov. Len máľo ľudí ale vie o bezpečnejšom spôsobe ako sa zbaviť nechcenej ratolesti.

Utajený pôrod využije približne 40 mamičiek ročne a existuje preň špeciálna procedúra. Nemocnica vedie osobitnú dokumentáciu, rodička je zaznamenaná len ako číslo. Všetky údaje sú zapečatené v obálke na ministerstve zdravotníctva.

Súdny lekár Peter Kováč vyzdvihuje takýto spôsob privedenia dieťaťa na svet, pacientka totiž dostane plnohodnotnú lekársku pomoc. "Pri pôrode v domácich podmienkach je tu obrovské riziko z oneskorenia, čo môže ohroziť život matky aj dieťaťa," uviedol. 

Riziko hniezd záchrany spočíva práve v technike, ktorá prednedávnom za nešťastných okolností zlyhala. Avšak aj v prípade, že z tohto ohľadu hrá rodičkám všetko do karát, je tu samotný spôsob pôrodu. "Často tá žena odrodí sama. Niekedy sú to neplnoleté ženy, niekedy sú to vydaté ženy, ktoré rodia v domácnosti, kde je v druhej izbe muž, ktorý nevie o tom, že je tehotná," vysvetlila Anna Ghannamová z organizácie Šanca pre nechcených.

Napriek riziku sú ale tieto priestory nadmieru úspešné, v priemere sú do nich vložené dve bábätká ročne. Od svojho vzniku pomohli k záchrane 77 detí, momentálne sa nachádzajú v 20 slovenských nemocniciach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy