Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fanúšik ŠK Slovan o zápase v Trnave: Kontrola na štadióne nefungovala
Zdielať na

Fanúšik ŠK Slovan o zápase v Trnave: Kontrola na štadióne nefungovala

INZERCIA / Futbalový zápas, počas ktorého vyčíňali futbaloví fanúšikovia Slovana Bratislava a Spartaka Trnava má dohru. Polícia stále skúma kamerové záznamy a vyčísľuje škody. Štáb televízie JOJ sa rozprával s mužom, ktorý bol v čase bitky priamo na ihrisku. 

Na zápase sa mali nachádzať aj potencionálne nebezpečné osoby. Na stranách oboch táborov boli chuligáni z Čiech a Poľska. Polícia aktuálne vyhodnocuje kamerové záznamy. Tie organizátor zabezpečuje na vstupoch a tribúnach. Rozpoznávanie tvárí ale komplikuje fakt, že výtržníci mali na hlavách masky, ktoré si mohli vymeniť. Na kontrolu, či sa na zápas nedostala závadová osoba, má fungovať informačný systém. Nám sa podarilo skontaktovať s mužom, ktorý sa nachádzal priamo v kotli na ihrisku. Podľa jeho slov na štadióne boli závadové osoby. 

"Táto naša databáza má 162 zákazov, z toho 91 stále platí. Zvyšné sa už skončili," uviedla Monika Jurigová zo Slovenského futbalového zväzu 

Podľa zákona sa na zápas nesmú dostať tí, ktorí v minulosti dostali zákaz zúčastniť sa zápasov. K identifikácií osôb má slúžiť aj samotný lístok, ktorý je viazaný na meno a sedadlo. Aj tento systém sa ale dá obísť. "Čo sa týka kontroly totožnosti, je to systém, ktorý v prvom rade nefungoval na tomto zápase. Kontrolu vstupeniek v plnej miere ani nerobili," hovorí jeden z fanúšikov, ktorý bol počas zápasu aj na trávniku. 

"Problém vidíme aj v tom, že súčasná legislatíva je v takýchto prípadoch príliš mäkká, na rozdiel od krajín, kde si s vyčíňaním fanúšikov vďaka ráznym riešeniam poradili. Apelujeme preto aj na to, aby sa vytvorili pre organizátorov také legislatívne podmienky, ktoré by dovolili účinne sa proti podobným živlom brániť. Bloková pokuta im v tom rozhodne nezabráni," napísal vo svojom stanovisku klub Spartak Trnava

​Problémom ostáva aj kontrola fanúšikov. Zdroj televízie JOJ z prostredia SBS služby nám opísal ich nedostatočnú efektívnosť pri prehľadávaní osôb pri tak veľkom nápore ľudí. Na zápas sa tak dostali svetlice, kamene či iné predmety.

"Pracovník Súkromnej bezpečnostnej služby nemá oprávnenie vykonať osobnú alebo bezpečnostnú prehliadku, ale iba sa presvedčiť zrakom, hmatom alebo technickými prostriedkami, či ten, kto vstupuje do chráneného objektu alebo na chránené miesto alebo z neho vystupuje, nemá pri sebe alebo na sebe predmety, ktorými by mohol spáchať protiprávnu činnosť, a tieto mu odobrať. Vzhľadom k anatómii ľudského tela, pri zachovaní dôstojnosti a osobných práv kontrolovanej osoby takéto preverenie nie je vždy 100% efektívne," uviedol pracovník SBS v liste.

Organizátor teraz musí zaplatiť aj samotný zásah policajtov. Výsledky vyšetrovania či počet obvinených zatiaľ nie sú známe. Polícia kvôli zápasu povolala aj ďalších kolegov z pohotovostného policajného útvaru. Podozrivým hrozí pritom až trojročný trest.

"Krajské riaditeľstvo PZ v Trnave sumarizuje všetky náklady, ktoré sme vynaložili pri nasadení potrebného počtu policajtov na zabezpečenie bezpečnostných opatrení počas rizikového futbalu," uviedla hovorkyňa trnavskej krajskej polície Mária Linkešová.

Oba tímy pravdepodobne čaká trest. Už zajtra zasadne prezídium Únie ligových klubov, ktoré plánuje vytvoriť riešenia, ako predchádzať takýmto situáciám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy