Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Objasnili popravu na pumpe vo Veľkej Lomnici. Obvinený má podľa polície na svedomí aj ďalšie vraždy
Zdielať na

Objasnili popravu na pumpe vo Veľkej Lomnici. Obvinený má podľa polície na svedomí aj ďalšie vraždy

BRATISLAVA / Polícia obvinila muža, ktorý má na svedomí vraždu pumpára vo Veľkej Lomnici aj zastreleného muža pri Levoči. Podľa polície sa Ján R. z Kežmarku pokúsil aj o ďalšie vraždy. Mužovi hrozí doživotie.

"Za viaceré staršie vraždy na výhode Slovenska vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry a vyšetrovatelia krajskej kriminálky v Prešove obvinili Kežmarčana, Jána R.," uviedla polícia na svojom facebooku. Kežmarčana obvinili v troch prípadoch. 
Vražda vo Veľkej Lomnici, streľba v Holomnici pri Kežmarku aj vražda v Levoči sa podľa polície stretli v jednom bode na základe dôkazov, ktoré získali vyšetrovatelia kriminálky v Liptovskom Mikuláši. Tam vyšetrovali útok na verejného činiteľa a nedovolené ozbrojovanie v júni tohto roka. "Páchateľ pri Liptovskom Hrádku strieľal na dvojčlennú policajnú hliadku, ktorá ho chcela skontrolovať. Aj v tomto prípade vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Liptovskom Mikuláši vzniesol obvinenie rovnakej osobe Ján R. z okresu Kežmarok," dodala polícia. 
Vyšetrovateľ NAKA konanie o všetkých vraždách spojil na spoločné konanie. Páchateľovi za všetky skutky v prípade dokázania viny hrozí doživotný trest odňatia slobody. V súčasnosti sa už nachádza vo väzbe. Čo bolo motívom obvineného Kežmarčana Jána R. polícia stále vyšetruje. 
Podľa informácií TV JOJ už po streľba na policajtov a následnom zadržaní páchateľa kežmarskí policajti upozornili svojich kolegov na možnú spojitosť s dvomi vraždami a pokusom o vraždu pod Tatrami. Operatívci sa dali do práce a stopy ich priviedli aj do obce Vojňany. Práve tam býva 37-ročný Ján. Kežmarskí kriminalisti sa v podozreniach nemýlili. Zbrane našli nielen v aute, z ktorého mal na hliadku strieľať, ale aj priamo v jeho dome počas prehliadky. Ján nikdy nebol držiteľom zbrojného preukazu. Napriek tomu mali policajti zaistiť rôzne druhy upravených zbraní i náboje. 
Televízii JOJ sa podarilo hovoriť aj s blízkymi Jána, sú nešťastní z toho, čo sa udialo. Najmä preto, lebo Ján je otcom dvoch detí. 

1. Vražda pumpára vo Veľkej Lomnici

Prvý prípad sa stal v januári 2015 vo Veľkej Lomnici. Na čerpacej stanici bol zastrelený Erik K. Zasiahli ho dve guľky. Postreleného muža našiel zákazník, ktorý neskôr prišiel na pumpu. Erika previezli v kritickom stave do popradskej nemocnice, kde zraneniam podľahol. 
Vo februári kukláči zasahovali vo Veľkej Lomnici aj v Kežmarku. Tam prehľadali byt, v ktorom našli strelnú zbraň. Informácie vtedy hovorili o tom, že v tomto byte mal bývať príbuzný muža, ktorého odviedli z domu vo Veľkej Lomnici. Bol ním Lukáš, ktorého polícia podozrievala. 
Na ďalší deň, 19.2. ho prepustili. Lukáš poskytol televízii JOJ exkluzívny rozhovor. Opísal, čo sa na výsluchu stalo. Lukáš tvrdí, že kukláči mu spôsobili hanbu. Policajti sa mu ospravedlnili. "Jeden z pánov z kriminálky mi za políciu povedal, že sorry," dodáva Lukáš.

​Lukáš Lacko sa neskôr sťažoval na postup polície aj na prokurátora. Na svoju sťažnosť dostal odpoveď. "Postup prokurátora Krajskej prokuratúry v Prešove bol vyhodnotený ako zákonný a vyplýval zo zistených skutkových okolností," povedala v roku 2015 hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

Lukášovi sa nepáčilo ani to, aké donucovacie prostriedky policajti použili a ako sa k nemu správali. "Si vydedukovali asi, že som Herkules, preto ich toľko prišlo," hovorí Lukáš.

Polícia odvtedy pátrala po vrahovi z pumpy. Nakoniec, v roku 2019, zastavili trestné stíhanie. "Trestné stíhanie v danej trestnej veci bolo prerušené, nakoľko doposiaľ sa nezistili skutočnosti oprávňujúce vykonať trestné stíhanie proti určitej osobe. V uvedenej veci sa však naďalej vykonáva operatívne preverovanie, pričom takto priebežne získané informácie sa vyhodnocujú a analyzujú," uviedol v roku 2019 hovorca prešovskej krajskej polície Daniel Džobaník.​

​2. Streľba pri Kežmarku

Druhý prípad sa stal v máji 2017, kedy sa strelec v blízkosti obce Holumnica (okr. Kežmarok) pokúsil strelnou zbraňou zavraždiť muža a ženu. Podľa informácií TV JOJ išlo o Štefana B. a Danu F. 

31-ročná žena, ktorá bola po príchode policajtov pri vedomí vtedy dookola opakovala, že počula výbuch. O šesť rokov starší vodič Štefan silno krvácal a hrozilo najhoršie. "Muž bol v kritickom stave transportovaný záchranármi na umelej pľúcnej ventilácii. Utrpel viacnásobné poranenia postihujúce viaceré oblasti tela," povedal krátko po incidente Andrej Hirjak, hovorca Operačného strediska Zdravotnej záchrannej služby. Išlo o strelné poranenia. 

Muž podľa všetkého zastavil vozidlo, pretože na ceste boli kamene. Keď vyšiel z auta, začalo sa strieľať. Postrelený Štefan sa vrátil do auta a dupol na plyn. Asi po 300 metroch jazdu nezvládol a zišiel z cesty. Prípad prevzal krajský vyšetrovateľ, tamojší pyrotechnik našiel pri krajnici nábojnicu. 

​3. Vražda v Levoči

Mŕtve tlo 77-ročného dôchodcu objavili kriminalisti 22. apríla 2019 pri pátracej akcii hlboko v lese neďaleko Levoče. Muž, ktorý záhadne zmizol, mal na tele niekoľko strelných rán. "Na tele nebohého boli zistené viacnásobné strelné zranenia. V prípade bolo začaté trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin vraždy," uviedla deň nájdenia dôchodcu Jana Ligdayová, hovorkyňa KR PZ Prešov. 
Policajti pri lesnej ceste vtedy našli aj odparkované auto, ktoré zaistili. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy