Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nie je hra ako hra. Obyvateľov vystrašil mladík v kukle a so zbraňou v ruke
Zdielať na

Nie je hra ako hra. Obyvateľov vystrašil mladík v kukle a so zbraňou v ruke

CHORVÁTSKY GROB / Občanov v Chorvátskom Grobe vystrašila partia mladíkov, ktorí sa vonku zabávali s airsoftovými zbraňami. Ich vlastníctvo má ale svoje pravidlá, keďže sú súčasťou zákona o zbraniach a strelive.

V miestnej časti Čierna Voda vydesil obyvateľov v bytovkách mladý chlapec s kamarátmi, ktorí na ulici držal v rukách airsoftovú zbraň."Pozor nechoďte von, je tam chlap v kukle so samopalom. Radšej nebuďte ani pri okne. Bol pod naším oknom." uverejnil jeden z prestrašených obyvateľov na sociálnej sieti. "Akože vidím dospelého chlapa so zbraňou pod mojím oknom, tak volám políciu a idem preč od okna," pridal sa iný. 

"V prípade, ak ide o osobu, ktorá je napr. 14 ročná, sa vždy vyžaduje následne aj vyšetrenie psychológom, či aj v danom čase a vzhľadom k vekovej vyspelosti bol schopný vnímať a rozoznať následky svojho konania s poukazom na trestnoprávne následky," vysvetlil advokát Peter Erdős. 

Polícia, ktorá mala podozrenie, že sa v Chorvátskom Grobe nachádza aktívny strelec, miesto preverila. Napokon ale zistila, že nešlo o podobný prípad, ktorý sa stal v Devínskej Novej Vsi ešte v roku 2010. "V súčasnosti tí výrobcovia airsoftových zbraní robia verné kópie. Z hľadiska dizajnu alebo z vizuálneho hľadiska je veľmi problematické rozlíšiť airsoftovú zbraň a reálnu zbraň aj pre profesionála," skonštatoval inštruktor sebaobrany Dušan Grgač. 

Aj z tohto dôvodu je nosenie zbrane na verejnosti, prípadne manipulácia s ňou, neprípustná, aby si občania nemysleli, že sú vystavení nebezpečenstvu. Používať sa môže výhradne na airsoftových ihriskách, prípadne na súkromných pozemkoch. V opačnom prípade by sa majiteľ airsoftovej zbrane mohol dostať do problémov. "V tomto prípade by sa mohlo takéto konanie považovať ako trestný čin. Zákon v tomto prípade rozoznáva aj trestný čin všeobecného ohrozenia aj z nedbanlivosti," upresnil Erdős. 

Airsoftovú zbraň radíme do kategórie D, medzi ktoré patria aj plynové, expanzné či historické zbrane. Strelivo do tejto zbrane môže vlastniť buď právnická alebo fyzická osoba, ktorá je plnoletá. "Tam je povinnosťou človeka, ktorý ju vlastní, aby mal pri sebe jednak OP, keď ju prepravuje alebo má ju pri sebe a samozrejme nemôže byť viditeľne nosená," uviedol Grgač. 

Podľa Trestného zákona sa zbraňou ale rozumie každá vec, ktorou možno urobiť útok proti človeku dôraznejším. "Je to bolestivé, ale pokiaľ človek netrafí do oka alebo mieri na hlavu, tak v podstate táto zbraň nejakým závažným spôsobom nemôže ublížiť," uzavrel Grgač. 

Úradníkov v Sobranciach vystrašil muž so zbraňou. Štandardný administratívny úkon skončil policajným zásahom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy