Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kauza Golunov súvisí so Slovenskom. Otec vplyvného muža, o ktorom novinár písal, žije v Limbachu
Zdielať na

Kauza Golunov súvisí so Slovenskom. Otec vplyvného muža, o ktorom novinár písal, žije v Limbachu

LIMBACH / Zatknutie ruského investigatívneho novinára Golunova a jeho obvinenie z výroby drog, ktoré sa neskôr ukázalo byť cielenou snahou polície o jeho diskreditáciu, súvisí aj so Slovenskom. Jednou z tém, o ktorej Golunov písal, bola totiž moskovská pohrebná mafia a mocní muži v uniformách, ktorí ju kryjú. Golunov tvrdí, že za jeho zatknutím a falošným obvinením stojí člen ruskej tajnej služby FSB, ktorého otec žije na Slovensku. FSB je nástupkyňou komunistickej KGB. Tieto informácie zistili novinári v rámci medzinárodnej spolupráce, do ktorej sa zapojili aj naši kolegovia z Investigatívneho centra Jána Kuciaka.

O prepojení zatknutia novinára Golunova s Meratom Medoevom a Igorom Medoevom píše Investigatívne centrum Jána Kuciaka. 

"Moje zdroje ma varovali, aby som sa nedotýkal témy pohrebných služieb. Že všetko funguje tak, ako má a nikto nepotrebuje problémy. Ani ja, povedali," uviedol Ivan Golunov, investigatívny novinár meduza.io. Ruské pohrebníctvo je lukratívny biznis. V krajine každý rok zomrú približne dva milióny ľudí. Oficiálne to pre firmy podnikajúce v pohrebníctve znamená príjem takmer miliardu dolárov, existuje ale čierny trh s pohrebníctvom, ktorého odhadovaná hodnota je takmer 4 miliardy dolárov.

​Ivan Golunov je presvedčený o tom, že za jeho zatknutím a falošným obvinením stojí dôstojník FSB Marat Medoev, ktorý podľa neho poskytuje krytie moskovskej pohrebnej mafii. Jeho otca, Igora Medoeva, generálmajora FSB vo výslužbe a držiteľa vyznamenania Hrdina Ruskej federácie, TV JOJ našla v Limbachu. Tam žije. "Podarilo sa nám hovoriť priamo s Igorom Medoevom, ten ale akúkoľvek účasť na prípade zatknutého novinára Golunova odmieta," informovala Katarína Jánošíková, investigatívna novinárka z Investigatívneho centra Jána Kuciaka.

Igor Medoev vraví, že on ani jeho syn Golunova nepoznajú. "Že veľmi rád by sa stretol priamo s novinárom Golunovom, aby s ním nahral rozhovor alebo spísal vyjadrenie, ktoré by ho malo očistiť od toho, že Medoevovci boli do prípadu jeho zatknutia nejako namočení," objasnila Katarína Jánošíková.

​Medoev nemal problém hovoriť o tom, že pracoval pre FSB, že sa ako vojak zúčastnil na viacerých ozbrojených konfliktoch a že sa osobne pozná s ruským ministrom vnútra. "Prešetríme, či činy policajných dôstojníkov, ktorí zatkli novinára, boli v súlade s právom. Počas doby vyšetrovania boli zbavení výkonu svojich povinností," povedal ruský minister vnútra Vladimir Kolokolcev. 

Igor Medoev si kúpil dom v Limbachu od miestneho podnikateľa v stavebníctve, s ktorým ho spája aj vášeň k lovu. Tú symbolizuje aj vypchatý sibírsky medveď v budove, v ktorej sídlia viaceré firmy rodín bývajúcich v komplexe obohnanom vysokým múrom. "Chce na Slovensku byť čoraz viac a užívať si pokoj, lebo ten v Rusku nemá. Povedal, že na to má dôvody, ale tie nám nepovie," dodala Katarína Jánošíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy