Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Investigatívne centrum Jána Kuciaka: Ruskí špióni v Limbachu
Zdielať na

Investigatívne centrum Jána Kuciaka: Ruskí špióni v Limbachu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Zo šikanovania investigatívneho novinára Ivana Golunova sú podozriví ľudia z FSB, ktorí striedavo žijú v Moskve a na Slovensku. Za podivným zatknutím ruského reportéra portálu Meduza stáli podľa jeho kolegov dvaja dôstojníci ruskej tajnej služby Alexej Dorofejev a Marat Medoev. Golunov ich obvinil z korupcie a riadenia moskovskej “pohrebnej mafie”. Igor Medoev, otec Marata a tiež dôstojník FSB, na Slovensku podniká a vlastní nehnuteľnosti.

Tento článok vznikol v Investigatívnom centre Jána Kuciaka, ktoré vzniklo po smrti Jána a jeho snúbenice Martiny po dohode s rodinou. 

Ivan Golunov je ruský investigatívny novinár, ktorého zatkli policajti oblečení v civile, keď bol na ceste za svojím zdrojom. Ako uvádza portál Investigatívneho centra Jána Kuciaka, icjk.sk, keď mu potom prehľadávali batoh, "našli v ňom" 3,56 gramu drogy mefedron. Pri prehliadke jeho bytu "objavili" ďalších 5,42 gramov kokaínu a údajné drogové laboratórium. V Rusku mu za to hrozilo až dvadsať rokov väzenia.

Investigatívne centrum Jána Kuciaka uvádza, že podľa Golunova ale boli drogy nastrčené samotnou políciou. Jeho kolegovia tvrdia, že to mala byť odplata za to, že pripravoval investigatívny článok o Maratovi a Igorovi Medoevových a ich napojení na politiku aj takzvanú "pohrebnícku mafiu". 

Prípad vyvolal mimoriadnu medzinárodnú pozornosť a solidaritu ruských novinárov, ktorí sa hromadne postavili za svojho kolegu. Polícia neskôr priznala, že fotografie drogového laboratória nepochádzali z Golunovho bytu, ministerstvo vnútra prípad pre nedostatok dôkazov okamžite uzavrelo a Golunova prepustili na slobodu. Tým úrady vlastne uznali, že jeho zadržanie nebolo v poriadku.

Keby sa preukázalo, že za pokusom o kompromitáciu Ivana Golunova s aktívnym zapojením polície naozaj stojí Medoev, dokazovalo by to jeho mimoriadny vplyv nielen vo svete biznisu a politiky, ale aj v ruskej tajnej službe FSB.

Igor aj jeho syn Marat Medoev sú dôstojníci FSB, čo znamená, že podľa ruských zákonov nesmú podnikať. Napriek tomu vlastní ich rodina v Moskve a na Slovensku nehnuteľnosti v hodnote miliónov eur. Firmy, ktoré sú napísané na ich rodinných príslušníkov, nevykazujú príjmy ani aktivity, ktoré by pôvod peňazí investovaných do domov vysvetľoval.

Ruský opozičný aktivista Alexej Navalný na svojom portáli navalny.com zmapoval luxusné moskovské nehnuteľnosti Medoevovcov za takmer miliardu rubľov, aj ich väzby na jedného z najmocnejších politikov súčasného Ruska – starostu Moskvy a "Putinovho muža" Sergeja Sobjanina. No aj Navalnému uniklo ich podnikanie a nehnuteľnosti na Slovensku, asi polhodiny cesty autom od Bratislavy – v Limbachu, v podhorí Malých Karpát, kde má vilu napríklad aj bývalý slovenský prezident Ivan Gašparovič.

Toto nie je moja krajina

Igora Medoeva sme zastihli na Slovensku. Tvrdí, že s prípadom Golunova nemá jeho rodina nič spoločné. "Ani ja, ani môj syn. Ani neviem, ako (Golunov) vyzerá," povedal Medoev reportérom ICJK. Fakt, že ho s týmto prípadom spájajú ruskí novinári, považuje za "najčudnejšiu vec". "Syn tiež nevedel, čo sa deje. Bol na dovolenke v Soči. Keď sa vrátim do Ruska, chcel by som sa s Golunovom porozprávať. Aby napísal, že my sme sa na tom nepodieľali."

Na otázku, či zisťoval, kto za útokom na Golunova stojí, odpovedal, že ho to nezaujíma. "Keď vám tu zabili novinára a bol protest, tak ste to sledovali, tlačilo to na vaše srdce a mozgy. Ale mňa nie. Pretože toto nie je moja krajina," vyhlásil Medoev.

Podľa Medoeva potvrdzuje jeho nevinu v prípade kompromitácie investigatívneho novinára to, že má priateľský vzťah s ruským ministrom vnútra, ktorý Golunova oslobodil. "Keď sme boli mladí, boli sme kolegovia. Volávame si, stretávame sa na dovolenkách a oslavách," vyviňoval sa.

Reportérom ICJK Igor Medoev porozprával, že v roku 2010 odišiel do dôchodku a hľadal miesto, kde by si mohol v pokoji užívať dôchodok. V Poľsku a Rusku vraj už všetko poznal a zapáčilo sa mu na Slovensku. "Aj susedia sú milí, vyhovuje mi mentalita (Slovákov) a rýchlo som sa naučil jazyk."

Vypchatý ruský medveď

Medoevovci si so svojimi slovenskými priateľmi vytvorili malý uzavretý komplex, kde za múrom a hradbou tují stojí päť nových víl. Zdieľajú spoločný dvor, kde je zaparkovaných niekoľko terénnych áut. Na dvore bol práve aj mikrobus a vonku sa naháňali deti. "Máme už šesť vnúčat. Budeme mať siedme a ja som hlavný opatrovateľ," vysvetľoval Igor Medoev.

Tri z domov patria rodine Chvílovcov. Jeden vlastní Igor Medoev spolu s manželkou Irinou a posledný patrí ich dcére Maji a jej manželovi Petrovi Ovsyannikovi. Ten pracuje pre moskovskú radnicu, kde vedie oddelenie kontroly a účtovníctvo odboru práce a sociálnej ochrany obyvateľstva Moskvy. Jeho otec bol ministrom dopravy na Kryme.

Medoevovcom predal ich bungalov Ján Chvíla za 250 tisíc eur. Tvrdia, že prvýkrát sa stretli práve pri predaji domu a dovtedy sa nepoznali. Igor Medoev uviedol, že dom zaplatili z peňazí, ktoré dostali za predaj chaty na juh od Moskvy. "Limbach sa nám páči, je tu ticho a pokoj."

Pred troma rokmi bol Medoev s Jánom Chvílom na Sibíri. Spomínali, ako Chvíla zastrelil dvojmetrového medveďa. Nepodarilo sa mu však previezť ho cez hranice, lebo mu chýbali potrebné dokumenty. Colníci mu zastreleného medveďa zabavili a spálili. Chvíla sa však medvedej trofeje nechcel vzdať, preto si nechal doviezť na Slovensko medveďa, ktorého preňho na Sibíri zastrelili Američania. Vypchatá trofej stojí v budove, kde prenajíma kancelárie rôznym firmám – aj Medoevovcom.

Jána Chvíla sa pre prípad Golunov a prípadnú účasť Medoevovcov na kauze neznepokojuje. "O nič nejde. Keď on (Medoev) povie, že to je v poriadku, tak je to v poriadku," ubezpečil reportérov ICJK.

Naše ruské veci

Na manželku Igora Medoeva Irinu je napísaná firma Medeva s.r.o. sídliaca v priemyselnej časti Pezinka. Konateľom je je zať Petr Ovsyannikov. Podľa Igora Medoeva chcela táto firma predávať protipožiarne gule. Nedostali však osvedčenie. Firmu na Slovensku založili v roku 2009 a finančný vrchol prežila v roku 2011 a 2012, keď tržby dosahovali 270 tisíc eur. V roku 2013 ale nastal prudký pokles a firma od roku 2015 má obraty rádovo v tisíckach eur.

Druhá firma – Ivera Invest, kde bol konateľom Peter Ovsyannikov, sídli na rovnakej adrese v Pezinku, v budove, kde Ján Chvíla vystavuje vypchatého medveďa zo Sibíri. Táto firma patrí ďalším ruským občanom, manželom Andrianovým. V Rusku sa preslávili ako výhradní dodávatelia obuvi pre potreby Ministerstva vnútra a všetkých jemu podliehajúcich inštitúcií, vrátane FSB. Zákazku za stovky miliónov získali bez akejkoľvek verejnej súťaže. Aj plánujú bývať v Limbachu, už si tam stavajú tam vilu.

Igor Medoev nepopiera, že sa s Andrianovými pozná. O tom, že aj oni majú s FSB nadštandardné vzťahy vraj nevedel. O netransparentnom výbere Andrianových ako výhradných dodávateľov štátu odmieta diskutovať. "(To sú) naše ruské veci, koho to bude zaujímať?"

Súvisiace články

Najčítanejšie správy