Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pozor na šrotovné autá z Nemecka. Na slovenské cesty nepatria
Zdielať na

Pozor na šrotovné autá z Nemecka. Na slovenské cesty nepatria

BANSKÁ BYSTRICA / Majitelia starších vozidiel dostávajú v Nemecku príspevok na kúpu nového, takzvané šrotovné. Staré autá sa snažia predať za čo najviac peňazí. Keď slovenský majiteľ dovezie takéto vozidlo na Slovensko, narazí na zásadný problém.

Človek, ktorý takéto auto, hoci aj z nevedomosti kúpi, má problém a na našich cestách si na ňom nezajazdí. Na prvý pohľad ide o zánovné autá, väčšinou ale majú staršie dieselové motory. Dovážajú ich aj na slovenský trh, no u nás kontrolou originality neprejdu. "Technici neakceptujú takéto doklady, kontrolu originality nevykonajú, auto tým pádom nie je možné prihlásiť," uviedol Miroslav Strelec, technické služba kontroly originality.

​Pri kúpe auta zo zahraničia si treba dať pozor na registračné doklady a byť mimoriadne opatrný, inak auto možno rozobrať len na náhradné diely. "Vozidlá, ktoré majú pečiatku v registračných dokladoch s textom Ververtungsnachweis LAG VOR znamená, že sú určené na zošrotovanie," vysvetlil Miroslav Strelec. Zbystriť pozornosť treba aj vtedy, ak je v dokladoch záznam prelepený čiarovým kódom, či odstrihnutý roh strany. "Ďalšou pomôckou môže byť pečiatka v registračných dokladoch s textom Ungültig - čo znamená neplatné," dodal Miroslav Strelec.

Slováci, ktorí takéto auto z Nemecka kúpili, sa môžu už len súdiť. Ak ide o úmysel, podľa právnika prichádza do úvahy trestný čin podvodu, či poškodzovanie spotrebiteľa. Najdôležitejšia je písomná kúpna zmluva. "Dôležité v tomto smere je, či tá kúpna zmluva, ktorou auto kúpil, hovorí o tom, že kúpil auto na jazdenie a nie na náhradné diely," upresnil právnik Michal Ševčík.

Ku kurióznemu zásahu privolali hasičov. Niekto spred krčmy odtlačil auto do rieky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy