Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ľuďom dochádza trpezlivosť. Za cestu R3 protestujú pohľadnicami
Zdielať na

Ľuďom dochádza trpezlivosť. Za cestu R3 protestujú pohľadnicami

ORAVA / Obyvatelia Oravy sú nespokojní, R3 už mala byť dávno vybudovaná. Výstavba ale uviazla niekoľko kilometrov za Oravským hradom. Pretože Oravou tiahne hlavný medzinárodný ťah do Poľska, ktorý je významný najmä pre kamiónovú dopravu, vznikajú tam časté nehody a obyvateľom obcí dokonca pre otrasy z ciest pukajú steny na domoch. V prevádzke je zatiaľ menej ako 14 kilometrov rýchlostnej cesty a ešte stále chýba najmenej 40. Do verejného protestu sa preto doteraz zapojilo 30 obcí a pridávajú sa ďalšie.

"Žiaden oravský vzduch, iba nafta a benzín poľský," sťažujú sa obyvatelia Oravy. To ale nie je všetko, okolo cesty začali už aj domy pukať. "V programovom vyhlásení vlády bolo napísané, že R3 sa začne stavať počas tohto programového vyhlásenie vlády, žiaľ, sa nestalo," uviedol poslanec   Igor Janckulík. 

Oravci bojujú za predlženie R3, a to pohľadnicami. Aby upozornili kompetentných, nechcú blokovať tento medzinárodný ťah, zvolili jemnejšiu formu. Cez pohľadnice. "Protestná akcia je zameraná na to, že budeme posielať pohľadnice predsedovi vlády a ministrovi obrany z každej obce. Každý občan obce sa môže podpísať na túto pohľadnicu," vraví poslanec Janckulík. 

"Pohľadníc máme vytlačených zhruba 250 kusov ministrovi a 250 kusov predsedovi vlády," dodal starosta Vasiľova Anton Grigeľ. Takéto pohľadnice si dala vytlačiť napríklad Dlhá nad Oravou či Sedliacka Dubová za peniaze z obecného rozpočtu. V máji ich odnesú starostovia a primátori do Bratislavy. 

Situácia sa je naozaj vážna. Deti meškajú do školy, pretože sa nevedia ráno dostať cez cestu, to isté, ak chcú ľudia ísť do obchodu. "Posledný deklarovaný termín výstavby R3 bol v roku 2017, ani ten sa nedodržal," povedal starosta Dlhej nad Oravou Ján Kamas. 

"Rezort dopravy robí všetko preto, aby dostavba R3 napredovala, vyhodnotenie súťaže Tvrdošín Nižná je vo svojej záverečnej fáze," informovala hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby Zuzana Viciaňová. Ak nebudú námietky, predpokladá sa uzatvorenie zmluvy o dielo v najbližších mesiacoch.

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy