Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Bývalý SISkár Peter Tóth vypovedá na Národnej kriminálnej agentúre
Zdielať na

Bývalý SISkár Peter Tóth vypovedá na Národnej kriminálnej agentúre

Archívna reportáž

NITRA / Exsiskár a bývalý novinár Peter Tóth v pondelok dlhé hodiny vypovedal v pobočke národnej kriminálnej agentúr v Nitre. Výsluch sa týkal pravdepodobne sledovania novinára Jánka Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa uznesenia vyšetrovateľa o vznesení obvinenia, ktoré má Televízia JOJ k dispozícii, Peter Tóth údajne nechal sledovať pre Mariana Kočnera aj iných novinárov.

Bývalý SISkár Peter Tóth sa v pondelok ráno dostavil na pobočku Národnej kriminálnej agentúry v Nitre. Priviezli ho policajti NAKA. Vysadili ho rovno pred vchodom.  Pred deviatou ráno prišla aj obhajcovia Aleny Zsuzsovej, Zoltána Andruskóa a Miroslava Marčeka. 

Z budovy NAKA krátko pred trinástou hodinou vyšiel obhajca Aleny Zsuzsovej, Štefan Neszméry. Povedal iba toľko, že bude vypovedať svedok, ale nevie o koho ide.

noviny.sk

Petra Tótha vypočúvali dlhé hodiny. Advokáti obvinených, ktorí boli pri výsluchu sa vyjadrovat nechceli. Po 10 hodinách policajti z budovy vyviedli muža s kuklou na hlave, ale už v inom oblečení. Mohlo by ísť aj o Petra Tótha, počas dňa tam totiž policajti nepriviedli nikoho iného. 

V minulosti Tóth sám policajtom povedal, že na príkaz obvineného Mariana Kočnera sledoval niektorých novinárov. Bol medzi nimi aj Ján Kuciak. Tóth vyhotovoval počas sledovania fotografie, či videá. 

Tótha bolo s Kočnerom neraz vidieť aj na verejnosti. Peter Tóth sa spolu s Kočnerom angažoval aj v kauze Čistý deň, keď ich na káve odfotili práve so šéfkou zariadenia Zuzanou Tománkovou. V deň, keď Mariana Kočnera pre zmenkovú kauzu zobrali do väzby, sedel Peter Tóth na pojednávaní v prvom rade.​

​Utajený svedok

Tóth začiatkom marca na svojom facebookovom profile uviedol, že v prípade vraždy Jána Kuciaka vystupoval ako utajený svedok. Už ním ale nie je. Ozrejmil to v spomínaom videu na stránke datel.sk. 

Prvá otázka, na ktorú odpovedal, znela " Aké je postavenie Tótha v trestnej veci vraždy Jána Kuciaka?". Keď sa pred niekoľkými mesiacmi objavili mediálne úniky zo spisu, bývalý novinár Peter Tóth uviedol, že vo vyšetrovacom spise nie je žiadna zápisnica s jeho menom či podpisom. Tieto isté slová potvrdil aj teraz.

Tóth vo videu uvádza, že v prípade vraždy Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka vystupuje ako svedok s odkrytou identitou. "Hovoril som to preto, lebo som chcel dodržiavať zákon. Zákon nedodržiavali niektorí novinári, politici a iní nezodpovední činitelia. Rozhodol som sa ale, že svoje postavenie v trestnej veci vraždy Kuciaka zmením. Nebudem viac utajeným svedkom a budem vypovedať ako obyčajný svedok," vyhlásil. Dôvodov na toto rozhodnutie mal mať niekoľko, jedným z nich je aj ten, že chce uľahčiť situáciu orgánom činným v trestnom konaní. "Výpoveď svedka pod svojou identitou má predsa len väčšiu váhu a ja chcem, aby boli vrahovia Jána Kuciaka potrestaní," vysvetlil. 

Odhalenie identity utajeného svedka Gašpar vníma ako nezákonný únik z vyšetrovania, pre ktoré podal trestné oznámenie. Úniky aj tie smerom k nitrianskemu podnikateľovi Bödörovi polícia stále vyšetruje. "Na jeho dnešnom vyjadrení ma zarazilo to, že sám priznal, že bol v režime utajeného svedka a to z hlavného a jediného dôvodu. To, že má byť utajený svedok a čo konkrétne vypovedal písali mnohé médiá. To znamená, že sa dozvedeli nedovolenú informáciu, ktorú nesmie poskytnúť vyšetrovateľ ani pri nazretí do spisu, a že došlo k spáchaniu trestného činu. Už niekoľko mesiacov dozadu bolo zverejnené o ňom, že vraj je utajeným svedkom a čo konkréte vypovedal," vyjadril sa pre TV JOJ Tibor Gašpar.

​Sledovanie novinárov údajne zabezpečoval aj Norbert Bödör. Toho polícia chcela vypočuť, na polícii sa prihlásil sám. Okamžite sa začalo hovoriť o úniku informácií. Pozrite si archívne video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy