Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Súd rozhodol o väzbe pre Juraja Hossu obžalovaného zo zabitia Filipínca
Zdielať na

Súd rozhodol o väzbe pre Juraja Hossu obžalovaného zo zabitia Filipínca

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Juraj Hossu, ktorý čelí obžalobe zo zabitia Filipínca Henryho Acordu, ostáva vo väzbe. Rozhodol o tom Okresný súd Bratislava I, keď žiadosť o prepustenie obžalovaného zamietol. Na štvrtkové pojednávanie predvolali zasahujúcich policajtov aj lekára, ktorý mal manipulovať so zdravotnou dokumentáciou nebohého Filipínca.

Obžalovaný Juraj Hossu na mieste podal so svojim advokátom proti rozhodnutiu sťažnosť, ktorou sa teraz bude zaoberať Krajský súd v Bratislave. S prepustením obžalovaného nesúhlasila ani prokurátorka, podľa ktorej sú tu stále dôvody preventívnej väzby, ktorá má brániť tomu, aby pokračoval v trestnej činnosti. Podľa slov prokurátorky obžalovaný užíva lieky na úzkosť a v minulosti sa vyjadril, že má problém úzkostné stavy zvládať. To rieši konzumáciou väčšieho množstva alkoholu. "Vtedy nie je schopný ovládať svoje konanie," povedala s tým, že hrozí obava, že by sa v prípade prepustenia na slobodu mohlo opakovať jeho nekontrolovateľné správanie.

Ako prvý vypovedal lekár, ktorý mal podľa medializovaných informácií manipulovať so zdravotnou dokumentáciou nebohého Filipínca. Do dokumentácie mal doplniť nález aneuryzmy a mal sa zároveň vyjadriť, že "veď je to mladý chalan prečo by mal dostať 12 rokov, keď môže iba dva". Tieto údajné lekárové slová potvrdil na pojednávaní dnes už bývalý právnik bratislavskej univerzitnej nemocnice. Lekár, ale pred súdom trval na tom, že pri dodatočnom prezretí CT vyšetrenia zosnulého, aneuryzmu objavil. Ostatní lekári, ale túto informáciu nepotvrdili. "Ja by som sa chcel vyjadriť k tomu, že ako aj sám pán svedok predchvílou povedal, že nie je lekár tak sa čudujem tomu, že jak jednoznačne a s akou istotou dehonestuje rozhodnutie alebo závery doktora, ktorý to robí 30 rokov," prehovoril obžalovaný počas pojednávania. 

"Boli tam ďalší lekári, ktorí túto aneuryzmu nepotvrdili. Podstatné a pre mňa smerodatné je to, že znalecký posudok, ktorý bol robený renomovanými znalcami žiadnu aneuryzmu nepotvrdil," poznamenala prokurátorka.  

Policajti, ktorí boli medzi prvými pri zadržaní Juraja Hossua vypovedali, že akurát išli v aute po Obchodnej ulici, keď zbadali väčšiu skupinu ľudí, od ktorej sa dozvedeli, že došlo k bitke. Nebohého Henryho jeden z policajtov oživoval až do príchodu záchranárov. Ďalší policajt zadržal podozrivého, ktorý mu tvrdil, že ležiaci muž je pasák a bránil pred nim ženy. Pri zadržaní Hossua podľa policajtov nekládol žiaden odpor a bol pokojný. 

Ďalšie pojednávanie je naplánované na 14 a 16 mája, kde majú vypovedať aj dve ženy, ktoré boli v osudnú noc s Henrym Acordom v meste. Rovnako majú vypovedať aj ďalší znalci. 

Súd v utorok, 19. marca vypočul doobeda deviatich svedkov incidentu z mája 2018. V poobedňajších hodinách vypovedali ďalší dvaja svedkovia, ktorí však neboli prítomní na mieste násilného incidentu. Obhajoba ich predvolala, aby sa vyjadrili k osobe obžalovaného. Bývalý spolužiak Juraja Hossua ako aj kamarátka jeho partnerky ho označili za priateľského a odmietli, že by sa aj pod vplyvom alkoholu správal násilne. "Nemal žiadne sklony agresívne. Veľmi dobrý chlap. Asi skrat. So mnou bol úplne normálny," potvrdila Jurajova expriateľka. 

Na januárovom pojednávaní obžalovaný pripustil spáchanie skutku, odmietol však úmysel zabiť. Celý skutok si podľa vlastných slov presne nepamätá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy