Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mladík (23), ktorý v Rusovciach vyliezol na vagón, je v kritickom stave
Zdielať na

Mladík (23), ktorý v Rusovciach vyliezol na vagón, je v kritickom stave

RUSOVCE / Zábava dvoch mladíkov sa skončila nešťastím. Jeden z nich vyliezol na vagón, no zrejme nečakal, že preskočí iskra z trakčného vedenia. Začal horieť. Hasiči ho v bolestiach dávali dole asi hodinu. V kritickom stave leží v nemocnici.

K incidentu došlo v pondelok okolo 17:00 hodiny neďaleko bratislavskej stanice Rusovce. Sebastián (23) sa vybral na železničnú stanicu spolu s 19-ročným kamarátom. Podľa polície preliezali cez nákladné vagóny, ktoré boli odstavené pod traťovým vedením s vysokým napätím.

​Podľa svedkov zrazu z trakčného vedenia s vysokým napätím preskočila iskra. Dvadsatriročný mladík začal horieť. "Taký záblesk tam bol, že celý horel. Horela mu bunda, všetko, tak si ju dal dole a druhý vyliezol za ním hore," opisuje udalosť obyvateľka Rusoviec. Jeho kamarát sa ho pokúsil dostať dole, ale neúspešne. Na miesto privolal záchranné zložky. 

Hasiči ho približne hodinu dávali dole, trpel pritom veľkými bolesťami. Záchranári ho po zastabilizovaní previezli do nemocnice. "Pacient utrpel vážne popáleniny až tretieho stupňa. Záchranári ho museli uviesť do umelého spánku a v kritickom stave ho previezli do Ružinovskej nemocnice, do popáleninového centra," informovala hovorkyňa záchranárov Alena Krčová. 

Polícia už v tomto prípade začala konať. 

Vyliezať na vrch vagóna je životu nebezpečné. Železničné trakčné vedenie môže mať až 25 -tisíc voltov a dokáže pritiahnuť človeka aj z určitej vzdialenosti. "Trolejové napätie je vysokého charakteru, vysokého napätia. Neznamená ešte, že sa ho musíme chytiť. Stačí sa len priblížiť na jeden a pol metra. Napätie ionizuje vzduch, ktorý sa stáva elektricky vodivým a zasiahne nás," vysvetľuje hovorca operačného strediska ZZS Jozef Minár. 

V decembri sa stal podobný prípad. Andrej vyliezol na nákladný vlak, aby si spravil fotku. Zasiahol ho však prúd: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy