Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tínedžerka, ktorú zasiahol prúd, je stále v umelom spánku. Na koľajový stroj vyliezla pre fotku
Zdielať na

Tínedžerka, ktorú zasiahol prúd, je stále v umelom spánku. Na koľajový stroj vyliezla pre fotku

ZVOLEN / Školáčka (16) zo Zvolena na nákladnej železničnej stanici vyliezla na koľajový stroj a po zásahu prúdom z trakčného vedenia ju v kritickom stave previezli do nemocnice. Stalo sa to pred týždňom. Polícia už vypočula kamarátov, s ktorými tam tínedžerka bola v sobotu večer. Chceli si vraj iba urobiť fotku pri odstavenom vlaku.

Elektrický prúd z trolejového vedenia zasiahol 16-ročnú tínedžerku, keď stála na koľajovom stroji. Spolu s kamarátmi sa vraj chceli odfotiť, nevinná zábavka mala ale hrozivé následky.

​Dievča s rozsiahlymi popáleninami vo vážnom stave leží v popáleninovom centre v Košiciach, už týždeň je v umelom spánku. "Vošli tam s tým, že si chcú urobiť fotky, vyšetrujeme to, ako ublíženie na zdraví," informovala policajná hovorkyňa Mária Faltániová,

Podobný prípad

Podobný prípad sa stal aj v toku 2011. Železničného policajta Jána Lajčiaka zasiahlo 25 tisíc voltov z trakčného vedenia počas výkonu služby na stanici vo Zvolene. Zásah bol taký silný, že ho odhodilo o 10 metrov. "Z toho času toho konkrétneho úrazu si veľa vecí nepamätám. A v podstate až keď ma začali v nemocnici po dvoch týždňoch preberať, tak som sa začal dávať dokopy. Potom asi po 3 týždňoch ma previezli do Žiaru nad Hronom a po celkovo asi mesiaci ma prepustili do domáceho liečenia," spomína.

Patrí medzi šťastlivcov, ktorí sa po takom náročnom úraze dokázali vrátiť späť do normálneho života, po 5 mesiacoch si mohol opäť obliecť uniformu. "Mal som popáleniny v 40 percentách 3. stupňa a zhruba 7 percent 2. stupňa," dodáva Lajčiak. 

Nebezpečné riskovanie 

Jánovi sa to stalo počas výkonu služby, no mnohokrát dôjde k zásahu prúdom práve pre nerešpektovanie zákazov. Železnice pritom neustále upozorňujú verejnosť, aby nevstupovali do priestorov, kde je to prísne zakázané. "V trolejovom vedení sa nachádza vysoké napätie, až 25 tisíc voltov. Zabíja už aj na väčšiu vzdialenosť," upozorňuje Faltániová. 

Pozrite si prvú reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy