Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Policajt napadol suseda. Disciplinárne konanie zastavil nadriadený
Zdielať na

Policajt napadol suseda. Disciplinárne konanie zastavil nadriadený

BRATISLAVA / Detský spor sa skončil bitkou medzi dospelými. Takto opísal incident jeden zo susedov, ktorého podľa jeho slov napadol sused - policajt. Toto konanie potvrdzuje aj dokument Inšpekcie ministerstva vnútra, ktorá navrhuje disciplinárne konanie voči policajtovi. Ten ale doteraz potrestaný nebol.

Miroslav po incidente navštívil lekára a na polícii podal trestné oznámenie. "Prišiel a začal ma udierať do hlavy," povedal napadnutý. Vecou sa začala zaoberať Inšpekcia Ministerstva vnútra. Tá približne o mesiac nato rozhodla a vylúčila ublíženie na zdraví, aj keď sa Miroslav liečil zo zranení niekoľko týždňov. 

"Neboli naplnené všetky formálne znaky trestného činu, keďže nedošlo k spôsobeniu následku, ktorý je povinným znakom skutkovej podstaty trestného činu. Došlo len k ujme na zdraví, nie k ublíženiu," vyjadrila sa hovorkyňa Ministerstva vnútra Silvia Keratová. "V prípade, ak aj napadnutý vykazuje dlhšiu dobu liečenia ako 7 dní, a ak sa orgánu činnému v trestnom konaní táto lehota nezdá, môže si privolať na posúdenie súdneho lekára," vysvetlil Tomáš Strémy z Právnickej fakulty Univerzity Komenského. 

Inšpekcia však navrhla disciplinárne konanie voči policajtovi. Samotný policajt sa nám odmietol k prípadu vyjadriť. Podľa krajskej polície vykonáva svoje povolanie naďalej bez potrestania. Jeho priamy nadriadený totiž disciplinárne konanie zastavil aj keď inšpekcia mala iný názor. "Inšpekcia dospela k záveru, že 4.9.2016 v ranných hodinách na chodbe iniciátor konfliktu práporčík M.P. fyzicky napadol Miroslava, tak že ho chytil pod krk a následne ho opakovane udieral päsťami do hlavy," uvádza sa v stanovisku inšpekcie. 

"Nebolo možné s prihliadnutím na existujúci dôkazný stav ako aj  prítomnosť navzájom si odporujúcich dôkazov jednoznačne určiť, kto bol v tomto prípade útočníkom a kto poškodeným," povedal hovorca polície Michal Szeiff. "Disciplinárne konanie je potom samostatné konanie, vrámci ktorého si potom nadriadení preveruje všetky skutočnosti, prehodnocuje ich," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

"Od príslušníka policajného zboru by som čakal úplne iné jednanie, nie agresívne. On došiel vyslovene agresívne," pokračoval napadnutý Miroslav. 

Výsledky prieskumu Eurobarometer ukazujú, že našej polícii nedôverovalo začiatkom roka 2018 až 55% občanov. Za minulý rok eviduje polícia 4 prípady ublíženia na zdraví, ktoré spôsobili policajti. Z toho v dvoch prípadoch boli policajti mimo službu.  

Pozrite si archívnu reportáž o nahom mužovi, ktorý zaútočil na policajtov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy