Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ženy a deti Maják nádeje dávno opustili. Kočner a Rusko oň stále bojujú
Zdielať na

Ženy a deti Maják nádeje dávno opustili. Kočner a Rusko oň stále bojujú

BRATISLAVA / Jedna z káuz, v ktorej figurujú ex-minister Pavol Rusko a podnikateľ Marián Kočner, sa týka niekdajšieho útočiska pre týrané a zneužívané matky s deťmi, Majáka nádeje. Budovu, ktorú svojho času spravovala nadácia na čele s Pavlom Ruskom, už ženy a deti v núdzi museli dávno opustiť. O jej ďalšom osude stále rozhodujú súdy.

Mariána Kočnera a Pavla Ruska najnovšie spájajú obvinenia z trestných činov, putá na rukách, ale zároveň aj budova na Karpatskej ulici v Bratislave, ktorej osud je naďalej neistý. Mestská časť nie je spokojná s prácou policajnej vyšetrovateľky, ktorá má prípad na starosti. "Vyšetrovanie trvá už štvrtý rok. Sme presvedčení, že obvinenie Pavla Ruska mohlo byť vznesené už oveľa skôr," uviedol Radoslav Števčík, starosta mestskej časti Bratislava Staré mesto. 

Pavol Rusko snahou investovať do nakoniec neúspešného muzikálového projektu v Prahe, podľa mestskej časti, zneužil verejné financie. "Pri subvenčnom podvode nejde o spáchanú alebo spôsobenú škodu. To je jednoducho trestné už to, že vy dostanete z verejných zdrojov nejaké peniaze, dotáciu a toto použijete na iný účel, než na aký boli určené," informoval Jaroslav Pilát, právnik zastupujúci mestskú časť Bratislava Staré mesto. 

"Minulý týždeň malo byť pojednávanie, tretie v tejto veci, ale bolo na poslednú chvíľu sudkyňou odročené. Paradoxne v ten istý deň, keď Najvyšší súd rozhodoval o väzbe pre túto podarenú dvojicu, Kočner a Rusko," povedal Radoslav Števčík.

Stotisíc eur, ktoré si Pavol Rusko ako štatutár Majáku nádeje požičal od firmy Mariána Kočnera, sa na účte dlho nezohrialo. "Podľa výpisov z účtov, ku ktorým sme sa dostali, v deň, kedy prišla suma 100-tisíc eur z Kočnerovej firmy na účet Majáka nádeje, tieto peniaze, celá suma bola prevedená na účet Nadácie Priatelia, bývalá nadácia Markíza, ktorú ovláda pán Rusko a čo sa s nimi dialo ďalej, my nevieme," dodal Jaroslav Pilát.

Isté je len to, že Pavol Rusko ako štatutár zanedbal platenie účtov. "Okolo 100-120 tisíc eur, voda, elektrina, plyn, sociálna poisťovňa, zdravotné poisťovne, pokuty z inšpektorátu práce, prehraté súdne spory," vymenoval Jaroslav Pilát. Právny zástupca Pavla Ruska sa zatiaľ ku kauze Majáku nádeje nechce vyjadrovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy