Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Koniec exekúcie Majáka nádeje. Notára možno zbavia úradu
Zdielať na

Koniec exekúcie Majáka nádeje. Notára možno zbavia úradu

BRATISLAVA / Pavol Rusko má na krku niekoľko obvinení - okrem najvážnejšieho - údajné objednanie vraždy, to majú byť aj ďalšie trestné činy, napríklad subvenčný podvod, či porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku. Tie sa týkajú Majáku nádeje, budovy v bratislavskom Starom meste, ktorá istý čas slúžila ako ubytovňa pre týrané ženy a deti.

Exekúcia Majáku nádeje, v ktorom už viac ako rok nebývajú týrané ženy a deti bola zastavená rozhodnutím súdu. "Pohľadávky boli vyfabrikované a došlo k reťazeniu fiktívnych právnych úkonov na to, aby mohlo dôjsť až k exekúcii na majetok v hodnote okolo 710 tisíc eur," uviedol advokát Jaroslav Pilát, zastupujúci mestskú časť Staré Mesto. 

Notárska zápisnica, v ktorej Pavol Rusko uznal dlžobu, vraj vôbec nemala vzniknúť a notár pochybil. "Notár si zistil, že pán Rusko je štatutár, ale nezisťoval, či má právo takúto zápisnicu spísať. Do takej výšky sa štatutár nemôže bez súhlasu správnej rady zaväzovať," tvrdí Pilát. 

"Postup notára bol v rozpore s notárskym poriadkom a s etickými princípmi notára," tvrdí hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.  Notár Miloslav Kováč figuruje aj v ďalšej kauze spojenej s Mariánom Kočnerom. "Voči menovanému notárovi evidujeme dva podnety, týkajú sa vecí Technopol a Maják nádeje. Po prešetrení ministerka spravodlivosti podala návrh na začatie disciplinárneho konania, navrhla zbavenie notárskeho úradu. Ďalší postup má v rukách disciplinárna komisia notárskej komory," doplnil Bubla.

Notár ani notárska komora zatiaľ neodpovedali na otázky zaslané emailom. Situácia pani Daniely Gray, vnučky pôvodných majiteľov tejto budovy, je však naďalej bezútešná. Budovu a pozemok asi opäť získa do vlastníctva mestská časť a nie dedička rodiny, ktorej dom údajne neprávom vzali ešte za vlády komunistov. "Budova patrí mojej rodine a žiadam hlavné mesto Bratislava, predovšetkým, aby túto situáciu vyriešilo a aby sa na to znovu pozreli," vyjadrila sa Daniela Gray. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy