Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Za brutálny útok dostali 6 rokov väzenia
Zdielať na

Za brutálny útok dostali 6 rokov väzenia

BRATISLAVA / Šesť rokov za bitku, po ktorej prišla obeť o slezinu. Taký je verdikt súdu, ktorý potreboval niekoľko rokov, aby sa s prípadom vysporiadal. Údajní páchatelia však naďalej zostávajú na slobode.

Senát Okresného súdu Bratislava 2 opäť pojednával v kauze brutálnej bitky spred vyše siedmich rokov. Mladého Bratislavčana prepadli ešte v októbri 2010 za bieleho dňa v mestskej časti Vrakuňa. Dvaja muži mu pri brutálnom útoku spôsobili zranenia najmä v oblasti brucha. Prišiel o slezinu a niekoľko rokov ho trápia psychické problémy. Bezprostredne pred útokom pracoval v občianskom združení, ktoré spravoval známy podnikateľ a bývalý politik. Obeť útoku vraj získala informácie o nehospodárnom nakladaní s majetkom nadácie. Tento motív sa však nepotvrdil a polícia obvinila iba dvoch mužov.

Poškodený muž menom Martin tvrdí, že ich spoznal: "...na sto percent, keby som nemal problém byť s nimi v miestnosti, ukážem na nich prstom."

Obžalovaných chytila polícia krátko po čine, pretože útok videl z okna svedok, ktorý popísal, ako po úteku z miesta činu sadli do žltého džípu. Jeden z obžalovaných sa dnes po prvý raz rozhodol vypovedať. Tvrdil, že v deň útoku sa stretol so známym, u ktorého si hľadal prácu. "Poškodeného som nepoznal. V živote som ho nevidel, až na pojednávaní," tvrdí obžalovaný Igor S.

Druhý obžalovaný, ktorý takisto vinu odmietal, pred súdom chýbal. Jeho obhajca v záverečnej reči zdôraznil, že polícia sa pri vyšetrovaní zdanlivo jednoduchého prípadu dopustila množstva chýb. Najmä pri rekognícii údajných páchateľov. "Z výsledkov dokazovania nemožno vyvodiť bezpečný a nepochybný záver, že to bol práve obžalovaný, kto skutok spáchal," povedal obhajca druhého obžalovaného Mareka V. Adrián Kucek.

Obžalovaný Marek bol v minulosti odsúdený pre ublíženie na zdraví a výtržníctvo. Jeho brat David čelil dokonca obvineniu pre vraždu študenta Daniela Tupého, ale súdy ho oslobodili spod obžaloby. Prokurátor to žiadal zohľadniť: "Navrhujem súdu, aby čo sa týka výšky trestu prihliadol na brutalitu skutku," povedal.

Senát napokon vymeral obom mužom šesť rokov väzenia. Jeden z obžalovaných aj prokurátor sa na mieste odvolali. Rozsudok teda nie je právoplatný a posledné slovo bude mať krajský súd.

Prípadmi zločineckej skupiny "Piťovcov" sa zaoberali viaceré súdy, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy