Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Polícia sa začala venovať podozreniam na najvyššom súde
Zdielať na

Polícia sa začala venovať podozreniam na najvyššom súde

KOŠICE / Policajný prezident Tibor Gašpar zvolal tlačový brífing k posunu vo vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka. Počas štvrtkovej razie v súvislosti s vraždou novinára Jana Kuciaka a jeho priateľky polícia na Zemplíne zadržala sedem osôb.

Policajný prezident Tibor Gašpar okrem iného upresnil informácie o novej stope vyšetrovania. Uviedol, že sa týka Najvyššieho súdu. O tejto stope vedúcej na justíciu hovoril publicista Radovan Bránik, podľa ktorého sa prípad môže týkať manipulácie prideľovania spisov na jednom z kľúčových súdov na Slovensku. "Vznikla tam kasta firiem, ktorá žije z nepochopiteľných rozsudkov. Malá časť sudcov je kúpená. Vznikol okolo toho priemysel, ktorý vygeneroval desiatku rozsudkov, a tie umožnili získať úzkej skupine ľudí závratný majetok. Vznikol štát v štáte," povedal.

Podľa infomácií TV JOJ predsedníčka Najvyššieho súdu poskytla polícii v tejto veci súčinnosť. Túto stopu však rázne odmietli viacerí novinári, ktorí s Kuciakom úzko spolupracovali na rôznych témach ako aj šéfredaktor portálu Aktuality, pre ktoré zavraždený novinár písal. "Nemám vôbec žiadne informácie, ani náznaky informácií, že by ktokoľvek z redakcie vedel o tomto alebo pracoval na tomto," vraví šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bardy.

Najvyšší súd SR popiera, že by v tejto inštitúcii dochádzalo k manipulácii pri prideľovaní spisov. Hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová tak reagovala na informácie o novej stope vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka, ktoré sa týkajú Najvyššieho súdu SR. "Ak sa mám vyjadriť k tomu, či sa začíname zoberať podozreniami na Najvyššom súde SR, o čom boli v médiách informácie, tak áno, potvrdím, že bolo podané trestné oznámenie zo strany pána novinára v tejto veci, že by to súvis mohlo mať. Vykonávajú sa vyšetrovacie úkony v tomto smere,“ uviedol v Košiciach policajný prezident Tibor Gašpar s tým, že podozrenia sa týkajú manipulácie so spismi. Važanová zdôraznila, že ak by predsedníčka najvyššieho súdu Daniela Švecová disponovala informáciami o manipulácii s prideľovaním spisov, okamžite by sa obrátila na orgány činné v trestnom konaní. "Prideľovanie spisov sa realizuje prostredníctvom elektronickej podateľne, je náhodné a nemožno ho ovplyvniť," uviedla. Publicista Radovan Bránik naznačil, že vražda môže súvisieť s prípadom korupcie na jednom z kľúčových súdov. Pre Aktuálně.cz uviedol, že Kuciakova vražda súvisí skôr s takzvanou justičnou mafiou. Konkrétne má ísť o manipuláciu s prideľovaním spisov na súde.

Vyšetrovací tím

Tiež potvrdil, že verzia o páchateľoch spojených s drogovou činnosťou pravdepodobne nepripadá viac do úvahy, nakoľko zbraň, ktorú im zadržali sa nezhodovala s vražednou zbraňou. Na prípade spolupracujú so 4 expertmi zo zahraničia, česká a talianská polícia, zástupca vyšetrovacieho tímu FBI pre Česko a Slovensko a 4 experti z Europolu. K prípadu sa vyjadril aj minister vnútra Robert Kaliňák na svojom facebookovom profile.

V tejto súvislosti sa vyjadril šéfredaktor serveru Aktuality.sk, kde pracoval zavraždený Ján Kuciak a odmietol tvrdenia, že by bol súčasťou vyšetrovacieho tímu. "Nie som spolupracovník polície, ako sa to snaží prezentovať policajný prezident a predseda vlády. Jediná vec, ktorá ma zaujíma, je stav vyšetrovania prípadu vraždy nášho kolegu,"

Razia 

NAKA vo štvrtok ráno zasahovala na viacerých miestach na východe Slovenska, pričom zadržala aj talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu a ďalšie osoby, ktoré by mohli mať súvis z brutálnou vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Spravili 4 domové prehliadky a 3 prehliadky iných priestorov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy