Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Krvavé peniaze ´Ndranghety pochádzajú z celého sveta, ich praktiky desia
Zdielať na

Krvavé peniaze ´Ndranghety pochádzajú z celého sveta, ich praktiky desia

BRATISLAVA / Správy o chápadlách talianskej mafie siahajúcich na Slovensko desia. Pre mnohých je pojem ´Ndrangheta neznámy. Všeobecne sa vie, že táto zločinecká skupina pohádza z juhu Talianska, konkrétne z Kalábrie. Podľa Europolu je extrémne nebezpečná, pretože bola najsilnejším zločineckým syndikátom konca 90-tych rokov a prelomu milénia a momentálne patrí k najbohatším a najsilneším organizovaným skupinám na globálnej úrovni.

Cosa Nostra, "naša vec" nie je len označením pre sicílsku mafiu, ale pojem sa používa pre mafie, teda organizované zločinecké skupiny ako také. O sféry vplyvu a kontroly sa neustále bojuje, základné regióny, v ktorých jednotlivé skupiny pôsobia predstavuje nasledovná mapa:

noviny.sk

​´Ngranghete podlieha jeden z najkrajších kútov Talianska a súčasne vyhľadávaná turistická oblasť južného Talianska - Kalábria. Názov tejto mafie podľa odborníkov môže byť odvodený pravdepodobne z gréčtiny, konkrétne zo slov: andragathía (hrdinstvo, mužnosť), alebo andragathos (statočný muž).

Prvá zmienka o tejto zločineckej organizácii pochádza z roku 1861. V roku 1897 objavili v obci Seminara akýsi kódex mlčanlivosti (omertá), ktorý jasne definuje ako majú členovia vystupovať vo vzťahu k polícii a voči sebe navzájom. Člen organizácie je povinný mlčať o akýchkoľvek aktivitách organizácie a jej členov voči polícii a úradom. Musí mlčať aj keby išlo o jeho nepriateľa. V prípade porušenie tohto zákona mlčanlivosti je člen potrestaný smrťou.

Odkiaľ majú peniaze?

Dominantou zložkou príjmu ´Ndraghety je obchod s drogami (kokaín, hašiš a heroín). Ďalej je to obchod so zbraňami, falšovanie peňazí, falšovanie tovaru, úžera, výpalníctvo, prostitúcia, nákup nehnuteľností, prevádzka hotelov a reštaurácií, únosy ľudí a tiež obchod s plutóniom, či s diamantmi. Veľmi dôležitou časťou príjmu sú poľnohospodárske dotácie Európskej únie.

Príjmy v roku 2007 vyčíslili nasledovne: obchod s drogami 27 miliárd, verejné kontrakty takmer 6 miliárd, úžera a únosy 5 miliárd, obchod so zbraňami takmer 3 miliardy, prostitúcia a pašovanie ľudí takmer 3 miliardy. Celkovo len v roku 2007 vyčíslili ich príjem na viac ako 43 miliárd eur. V roku 2014 britský The Guardian hovorí o príjme až 53 miliárd, čo predstavuje na ilustráciu dokopy zisky Deutsche Bank a McDonald´s. Aktuálne čísla hovoria o príjmoch prekračujúcich 60 miliárd eur.

´Ndragheta v Európe a vo svete

Chápadlá chobotnice siahajú aj mimo európsky kontinent, konkrétne do USA, Kanady, Austrálie, Južnej Afriky a juhoamerických krajín ako je Bolívia, Brazília a Kolumbia.

V Argentíne bol ich dominantou kokaín, ktorý pašovali cez Španielsko do Milána a Turína. Úrady v roku 2006 vyhlásili, že chápadlá ´Ndraghety sa im podarilo odrezať. Brazília udrela na ´Ndraghetu počas operácie Monte Pollino a potvrdia, že sa im rovnako podarilo rozložiť celú drogovú schému, ktorou narkotíka prúdili do Európy. Iná je Kolumbia, domov kokaínu. Ten prúdi z tejto krajiny cez chobotnicu do celého sveta. V Mexiku zasa klany obchodujú s gangom Los Zetas. 

V Austrálii kontrolovali taliansko-austrálsky organizovaný zločin od začiatku 20-teho storočia. Sústreďovali sa na obchod s ovocím a zeleninou, čo vyvrcholilo v rokoch 1998-2006 vojnami gangov v Melbourne, pri ktorých zavraždili krstného otca Franka Benvenuteho. O dva roky neskôr, v roku 2008 sa do Melbourne snažili z Kalábrie prepašovať 15 miliónov piluliek extázy, pri razii zadržali bossa s menom Pasquale Barbaro. Práve tejto rodine Barbarovcov pripisujú vraždu austrálskeho podnikateľa Donalda Mackaya. Postupne od 60-tych rokov sa začali sústreďovať na politiku. Zo spolupráce s mafiou obvinili napríklad starostu mesta Stirling. Pri drogách ostali aj neskôr. Polícia im klepla po prstoch aj v rokoch 2002 a 2004 a zhabala im 500 kilogramov kokaínu z Južnej Ameriky, ktorý pašovali ako konzervy tuniaka, plastové potrubie a mramor.

V Belgicku je podľa polície najvýraznejšou aktivitou pranie špinavých peňazí a obchod s drogami. V marci roku 2004 skončilo po razii v Bruseli za mrežami 47 ľudí. V Holandsku je dominantou obchod s kokaínom a heroínom.

Pašovanie tabaku a neokolkovaných cigariet koordinuje podľa kanadskej polície zasa klan z Toronta. Ilegálne aktivity zameriavajúce sa na pranie špinavých peňazí umožňuje najmä veľmi diskrétny bankový sektor v Kanade. ´Ndrangheta tam ale pôsobí aj v oblasti pašovania drog, predaja zbraní a výbušnín a tiež vydierania a extrémneho násilia.

V Európe na seba upútali pozornosť najmä v Nemecku. Tam končia peniaze z pašovania drog a zbraní, ktoré čistia v podobe investícií do nehnuteľností ako sú hotely, reštaurácie a budovy na prenájom. Vojny klanov po viac ako 20 rokoch vyvrcholili streľbou v Duisburgu v roku 2007, kedy pred miestnou reštauráciou našli 6 mŕtvych tiel. Podľa nemeckej federálnej polície a tajnej služby BKA spadá pod ´Ndranghetu polovica skupín organizovaného zločinu v krajine, sú najväčšou organizáciou a súčasne aj najsilnejšou.

Takto vyzeral jeden zo záťahov v Nemecku:

Holandsko je so svojimi prístavmi v Amsterdame a Rotterdame ideálnym spôsobom na pašovanie kokaínu. V roku 2005 skončil v rukách polície boss Sebastiano Strangio. Tým však aktivity koordinované aj z Bruselu neutíchli. Holandská národná kriminálna jednotka bola nútená vytvoriť špeciálne útvary na boj s ´Ndraghetou.

Mafii sa nevyhla ani Veľká Británia a bohaté Švajčiarsko. V Londýne pôsobia dva hlavné rody Aracri a Fazzari, ktoré kontrolujú pranie špinavých peňazí a obchod s drogami. Švajčiarsko je zasa spojkou medzi Nemeckom a Talianskom. Striktné švajčiarske zákony sa prejavili napríklad v roku 2016, kedy federálne jednotky zadržali 15 príslušníkov klanu na základe vyše ročného sledovania. Operácia dostala názov Helvetica. Zadržaných vydali justícii v Taliansku. 

Asi najznámejšou oblasťou sú USA, kde pôsobí aj sicílska mafia. ´Ndrangheta tu začala tvoriť syndikát medzi banskými mestami Pennsylvánie už v roku 1906. Aktivitami je už klasicky obchod s drogami, pašovanie zbraní a pranie špinavých peňazí. FBI proti organizovanému zločinu podnikla niekoľko úspešných razií, dokonca sa jej agentom podarilo infiltrovať do jednotlivých rodín.

Chápadlo ´Ndranghety siaha aj na ostrov Malta. Populárna dovolenková destinácia sa rovnako ako Slovensko stretla s vraždou novinárky v ostatných mesiacoch. Bomba v aute zabila tamojšiu novinárku s menom Daphne Caruana Galizia, ktorá rovnako ako Ján Kuciak informovala aj o zisteniach v kauze Panama Papers. Vo svojom blogu upriamila pozornosť na mafiu, pranie špinavých peňazí a korupciu siahajúcu na najvyššie posty v krajine. V ilegálnych aktivitách mal byť zapletený aj syn premiéra Lawrencea Gonziho - David, ktorého možné prepojenie s ´Ndraghetou sa často skloňovalo. Nakoniec ho všetkých obvinení zbavili. Organizovaný zločin na ostrove funguje v oblasti herní a hazardu. Po vyšetrovaní okolo syna premiéra zrušili licencie 21 firmám len v priebehu jedného roka.

Eurofondy sú spôsobom ako ťahať, investovať a prať

Bývalý kalábrijský novinár, dnes uznávaný odborník na ´Ndranghetu vyučujúci na univerzite v Kanade Antonio Nicaso, ktorý sa vyjadril pre Sme tvrdí, že mafia zneužíva eurofondy často. Napríklad s nemeckými partnermi vybudovali za eurofondy veternú elektráreň pri Crotone v Kalábrii, cez ktorú podľa zistení Europolu prepierali špinavé peniaze. Zväčša sa zaoberajú oblasťou alternatívnej energie.

Na Slovensku nie je len chápadlo ´Ndranghety

Závažná je aj Nicasova informácia o pôsobení iných mafií na Slovensku. "...v minulosti policajná operácia Azimuth odhalila spojenie medzi 'Ndranghetou z provincie Consenza a ľuďmi z okolia Bratislavy, cez ktorých pašovali zbrane a výbušniny zo Slovenska do Talianska. Aj operácia Mediterraneo ukázala, že miestny klan Molèovcov pašoval zo Slovenska do Kalábrie zbrane ako kalašnikov. Z predchádzajúcich vyšetrovaní vieme, že 'Ndrangheta nie je jediná talianska mafiánska skupina prítomná na Slovensku, aj neapolská Camorra tam pôsobila. Bol tam prítomný aj neapolský klan Sarnovcov, na Slovensku tiež v roku 2005 zatkli člena mafie Uga de Lucia.“

Súvisiace články

Najčítanejšie správy