Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vrah z Cífera by mal byť v detenčnom centre. To ale ešte nezačali stavať
Zdielať na

Vrah z Cífera by mal byť v detenčnom centre. To ale ešte nezačali stavať

CÍFER / Mladík, ktorému za dobodanie otca hrozil trest až na doživotie, bol zbavený všetkých obvinení. Prokuratúra trestné stíhanie zastavila, pretože mal byť pri spáchaní skutku nepríčetný. Otázkou ale ostáva, čo bude s mladíkom ďalej.

Dvadsaťjedenročný Brian mal v lete so svojim otcom Ľubošom ostrú výmenu názorov. Tá sa skončila fyzickým útokom, ktorý ukončil Brian približne 30 bodnými ranami. Z väzby ho nakoniec previezli na psychiatriu a začiatkom januára ho prokuratúra zbavila obvinenia. "Prokurátor krajskej prokuratúry v Trnave dňa 4.1.2018 trestné stíhanie voči obvinenému zastavil, a to s poukazom na závery znaleckých posudkov, z ktorých vyplývalo, že obvinený bol v čase spáchania skutku nepríčetný," uviedol v januári 2018 Mojmír Huna.

Rozhodnutie by malo nadobudnúť právoplatnosť v najbližších dňoch.Čaká sa už len formálne na vykázanie doručenia. Lenže na slobode Brian s najväčšou pravdepodobnosťou neostane. Pre nepríčetnosť sa totiž v podobných prípadoch dostávajú osoby do rúk odborníkov. "Preto za to nemôže byť potrestaný, pretože je to chorý človek. Na druhej strane, ak je chorý a pácha nebezpečnú trestnú činnosť, tak musí byť liečený. Takže ochrana spoločnosti tu je," povedal klinický psychológ Dušan Kešický. 

Pri vražde ide o obzvlášť závažný trestný čin, za ktorý sú u nás ukladané najprísnejšie tresty, a to v trvaní minimálne 15 rokov. Ak zastaví trestné stíhanie prokurátor, trestný súd sa už vecou ďalej nezaoberá. "Prokurátor musí zvážiť všetky možnosti aj na základe znaleckého posudku a potom konať tak, že podá návrh na civilný súd, aby vo veci rozhodol, či tam nie je potrebné liečenie," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

"V prípade, že sa jedná o ústavnú liečbu, tak je hospitalizovaný v danom zariadení. Jeho režim je regulovaný zdravotníckym zariadením, to znamená regulované sú jeho vychádzky alebo regulované sú prípadné návštevy," povedal Kešický. Zvyčajne končia páchatelia, ktorí spáchali závažný zločin v nepríčetnosti na psychiatrii. Keď sa ich stav zlepší, môžu požiadať súd napríklad len o ambulantnú liečbu a sú prepustení domov.

Na Slovensku máme približne 25 nebezpečných páchateľov, ktorí by mali byť umiestnení v detenčnom centre. "Nám chýbajú špecializované zariadenia, teda detenčné zariadenia, ktoré vykonávajú ochranu pred psychicky chorými, spoločensky nebezpečnými páchateľmi," povedal Kešický. Po tom čo boli detenčné ústavy len na papieri, začnú mať čoskoro už aj reálnu podobu. Ministerstvo zdravotníctva nám potvrdilo, že s výstavbou ústavu v Hronovciach sa začne v polovici októbra tohto roka. Výstavba detenčného ústavu bude trvať niečo vyše dvoch rokov a štát by mal preinvestovať viac ako 15 miliónov eur. Po jeho dokončení by mal byť ústav schopný prijať až 75 nebezpečných psychicky chorých páchateľov.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade z Cífera.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy