Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Polícia prichytila pytliakov pri čine. Následne im prehľadali celý dom
Zdielať na

Polícia prichytila pytliakov pri čine. Následne im prehľadali celý dom

HORNÁ SÚČA / S pytliakmi sa lesná stráž musí vysporiadať na celom Slovensku. V lesoch pri Hornej Súči sa im podarilo prichytiť organizovanú skupinu pri čine.

V lesoch, v okolí Hornej Súče pytliačili muži, strieľali všetky zvieratá, ktoré im prišli do cesty. "Otec so synom a ich kamarát ulovili bez príslušného povolenia dvojročnú laň, vážiacu 80 kilogramov," uviedla Elena Antalová, hovorkyňa KR PZ Trenčín. 

Skupina bola veľmi dobre organizovaná a úlohy mali presne rozdelené. "Väčšinou strieľajú z ciest, z áut, tak aby to mali rýchlo prístupné. Páchateľ zver rýchlo naloží a uteká s ňou preč," povedal Peter Vrablec, poľovný hospodár. 

"Obvinený muž, mal na laň niekoľkokrát vystreliť, syn ju mal následne podrezať s tým, že si ju odvezú domov a spracujú na mäso." dodala Elena Antalová. V tom momente boli páchateľom v pätách trenčianski kriminalisti. Prekvapili ich pár minút potom, ako laň priviezli domov. "Uloženú zver, ktorá bola navyše gravidná, odvliekli do garáže, kde ju zavesili a odrali z kože," opísala situáciu hovorkyňa.

Policajti dom dôkladne prehľadali a našli ďalšie mäso z diviny a 11 kusov parožia. To potvrdila aj hovorkyňa policajného zboru a dodala: "Počas domovej prehliadky, policajti u mužov našli rôzne zbrane a strelivo."

Všetkých troch mužov vyšetrovateľ obvinil z trestného činu pytliactva. Zbrane boli poslané na expertízu. "Okrem uvedeného trestného činu, sú otec so synom podozriví aj zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami," dodala hovorkyňa.

"Pytliactvo na Slovensku je pomerne rozšírené," dodáva Peter Vrablec. Pytliaci sú veľmi dobre organizovaní a vyzbrojení. Lesná stráž ich útoky, podľa poľovníkov, eliminovať nestíha. Situáciu potvrdil aj Imrich Šuba, riaditeľ Slovenskej poľovníckej komory: "Žiaľ, chýba nám environmentálna polícia. Máme síce na prezídiu policajného zboru úsek na ktorom pracuje 12 ľudí, ale to absolútne nepostačuje."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy