Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Napriek pokojnému Silvestru sa ľudia nevyhli zraneniam
Zdielať na

Napriek pokojnému Silvestru sa ľudia nevyhli zraneniam

BRATISLAVA / Silvestrovská noc a vítanie nového roku nie je len o zábave, ale prináša so sebou aj negatíva. Hasiči, záchranári, ale aj policajti musia riešiť každoročne stovky prípadov ako sú úrazy, požiare či narúšanie verejného poriadku. Výnimkou nebola ani uplynulá noc.

Niekto to prehnal s alkoholom, niekto so zábavnou pyrotechnikou iní boli v eufórii a v roztržitosti len nepozorný. Bilancia je taká, že záchranári mali počas uplynulej noci stovky výjazdov. "Z celkového počtu 933 výjazdov sme mali 50, ktoré súviseli s neodbornou manipuláciou so zábavnou pyrotechnikou. K najčastejším poraneniam, ktoré museli záchranári ošetrovať patrili popáleniny rúk a hrudníka, vážne poranenia rúk, medzi nimi aj devastačné, ktoré končili až odtrhnutím prstov, ale mali sme aj vážne zranenia očí a sluchu," povedala hovorkyňa záchranárov Alena Krčová.

Do terénu vyrážali aj hasiči. Za 24 hodín mali na celom Slovensku 129 výjazdov a tradične bola najrušnejšia noc od ôsmej hodiny večer do siedmej rána. Počet požiarov síce oproti minulému roku klesol o 27 prípadov, pri udalostiach ako dopravné nehody alebo iných technických udalostiach museli oproti minulému roku zasahovať o 48 prípadov viac. "V súvislosti so zábavnou pyrotechnikou zasahovali počas dnešnej noci 21-krát, a to najčastejšie v bratislavskom kraji, kde vzniklo osem takýchto udalostí. V prevažnej miere išlo o požiare plastových a plechových kontajnerov, v pár prípadoch spôsobila odpálená pyrotechnika požiar na balkóne," uviedla hovorkyňa Prezídia hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová. 

Najčastejšie zasahovali pri technických udalostiach rôzneho charakteru, k požiarom boli vyslaní v 41 prípadoch, pri ekologickej udalosti zasahovali raz.
Z celkového počtu požiarov bolo 21 spôsobených zábavnou pyrotechnikou, pričom najviac takýchto požiarov vzniklo v Bratislavskom kraji.

V centre metropoly Slovenska oslavuje príchod nového roka tradične najviac Slovákov. Polícia v minulosti počas silvestrovských nocí riešila mnohé konflikty či narušenie verejného poriadku. Túto noc sa ale zdá, že ľudia v Bratislave sa zabávali mimoriadne slušne. "Pred, počas priebehu ani po skončení osláv a verejných podujatí sme okrem jedného priestupku proti občianskemu spolunažívaniu nezaznamenali žiadne prípady narušenia verejného poriadku ani páchanie inej protiprávnej činnosti," povedala policajná hovorkyňa v Bratislave Veronika Slamková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy