Jasno
13°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Belgicko je od dnešného dňa čo do rozlohy o niečo menšie a Holandsko naopak o kúsok väčšie
Zdielať na

Belgicko je od dnešného dňa čo do rozlohy o niečo menšie a Holandsko naopak o kúsok väčšie

Archívne video

Belgicko je od dnešného dňa čo do rozlohy o niečo menšie a Holandsko naopak o kúsok väčšie. Začala totiž platiť dohoda medzi týmito krajinami o drobnej úprave hraníc. Holandsko vďaka zmluve z roku 2016 získava dva polostrovčeky na rieke Maze s rozlohou 16 hektárov a Belgicko jeden trojhektárový poloostrovček.

Dohoda sa týka neobývaných území na Mazome a má vyriešiť komplikácie, ktoré spôsobili úpravy tejto rieky v 60. až 80. rokoch minulého storočia. Rieka, ktorá bola od polovice 19. storočia prirodzenú hranicu medzi Belgickom a Holandskom, sa totiž kvôli zlepšeniu splavnosti kanálov pred päťdesiatimi rokmi "vyrovnala". Tým sa ale časť belgického územia ocitla na holandskej strane a naopak.

Belgicko tak malo od tej doby prístup k časti svojho územia len po vode a rovnako na tom boli Holanďania v prípade poloostrovčeka Petit-Gravier. Zo situácie tak ťažili napríklad pašeráci drog.

"Museli sme tam ísť na lodi, s celým forenzným a vyšetrovacím tímom, čo bolo naozaj veľmi nepraktické," spomínal belgický policajný komisár Jean-Francois Duchesne na nález mŕtvoly na jednom z belgických polostrovčekov.

Zmluva o úprave hranice medzi Belgickom a Holandskom bola pripravovaná niekoľko rokov a v novembri 2016 bola podpísaná pri návšteve belgického kráľa v Holandsku. Potom musela byť ratifikovaná, aby nadobudla platnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy