Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Študent v Nitre si chcel kúpiť skúšku za 700 eur. Vybaviť ju mal bývalý prodekan
Zdielať na

Študent v Nitre si chcel kúpiť skúšku za 700 eur. Vybaviť ju mal bývalý prodekan

PEZINOK / Študent Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre si skúšku z poľovníctva kúpil za 700 eur. Svoj čin následne oľutoval a ešte minulý rok uzavrel dohodu o vine a treste a prijal peňažný trest vo výške 300 eur. Dnes ale pred súdom vypovedal opäť. Pred špecializovaný trestný súd v Pezinku sa totiž postavili aj vysokoškolskí pedagógovia .

Pred samosudcu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku sa dnes postavil bývalý prodekan, jeho syn a študent, ktorý svoju vinu priznal. Za skúšku z poľovníctva vyučujúcim zaplatil.

"Som oslovil vedúceho svojej diplomovej práce, na základe chodbových rečí som počul, že sa dá niečo vybaviť aj niou cestou ako skúškami. Povedal mi, že chce tristo eur za obe skúšky, a že za to by to mohol vedieť cez niekoho vybaviť. S tým, že keď som bol na ceste domov, tak mi volal s tým, že sa tam vyskytli nejaké komplikácie, tak som sa vrátil naspäť do školy. Tam mi oznámil, že požadujú tí ľudia, cez ktorých to vybavuje, požadujú 500 eur za každú skúšku," povedal študent. 

V praxi to podľa výpovede študenta prebehlo asi tak, že študent oslovil svojho vedúceho diplomovej práce, ten oslovil svojho dobrého kamaráta, ktorým je syn prodekana a ten následne oslovil svojho otca. Prodekan oslovil vyučujúceho, ktorý študentovi známku zapísal.

Dnes už bývalý prodekan ale stále vyučujúci profesor na SPU v Nitre, ako aj jeho syn tvrdia, že finančný osoh z peňazí, ktoré študent odovzdal jednému z vyučujúcich, ony nemali. 

"Človek chcel pomôcť a nakoniec je zlý. Pomôcť takou formou, že vyriešiť termín skúšky. Objavujú sa tu rôzne podozrenia, ktoré ma urážajú," obhajoval sa profesor. 

"Na dnešnom hlavnom pojednávaní samosudca vypočul oboch obžalovaných, ktorí sú obvinení z prečinu nepriamej korupcie a svedka. Ďalej sa bude pokračovať tromi pojednávacími dňami v máji. 4. mája to začína, kde sú na programe výsluchy ďalších svedkov," ozrejmila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Katarína Kudjaková. 

Tento prípad ale na SPU nie je prvým. V minulosti čelili obvineniu z korupcie viacerí vysokoškolskí pedagógovia a rovnako viacerí študenti za to, že rozdávali skúšky za alkohol a klobásy.

Špecializovaný trestný súd uložil študentom peňažné pokuty. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy