Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Patrika za bodnutie na opekačke obvinili z vraždy
Zdielať na

Patrika za bodnutie na opekačke obvinili z vraždy

BRATISLAVA / Maloletého Patrika, ktorý na opekačke niekoľkokrát bodol svojho kamaráta, obvinili z pokusu o vraždu. Od pondelka je vo väzbe a v prípade dokázania viny si bude musieť svoj trest odpykať. Je už trestne zodpovedný.

Patrika vzal súd do väzby, no podal proti nemu sťažnosť. Aj keď dobodaný Adam prežil, Patrika obvinili z najzávažnejšieho trestného činu a to z vraždy v štádiu pokusu. "Dôležité je vedieť, aký bol motív spáchania trestného činu a takisto spôsob spáchania trestného činu. To znamená modus operandi páchateľa, čo tým konaním chcel docieliť.ČI chce iba jedenkrát bodnúť alebo chcel viackrát bodnúť alebo chcel viackrát bodnúť a všetko závisí od vyhodnotenia danej situácie," uviedol odborník na trestné právo Tomáš Strémy.

Polícia k prípadu bližšie informácie neposkytuje. Ak sa dokáže, že Patrik mal skutočne úmysel Adama zabiť, trest ho neminie, pretože s výnimkou sexuálneho zneužitia zodpovedá za svoje konanie po dovŕšení štrnástich rokov každý. "Takáto osoba využíva v úvodzovkách alebo má určité privilegované postavenie, to znamená, nemožno jej uložiť všetky druhy trestov, ako pri dospelých osobách a zároveň niektoré druhy trestov napríklad ako trest odňatia slobody sa znižuje na polovicu," dodáva Strémy.

Zvyčajne ide o trestnú sadzbu od dvoch do siedmich rokov, lenže aj tu sa zohľadňuje závažnosť konania a trest odňatia slobody sa tak môže aj mladistvému navýšiť. "Dolná hranica je sedem rokov, horná 15 rokov," dodal Strémy.

​Mladá partia kamarátov si užívala pohodovú atmosféru opekačky v obci Kľačno. Lenže podvečer mala grilovačka krvavý koniec. Len 14-ročný Patrik vzal do rúk nôž a minimálne piatimi ranami dobodal o rok staršieho kamaráta Adama. Podľa našich informácií mal incident začať tým, že Patrik najskôr dostal pár úderov od ostatných kamarátov. "Keď tam bola potýčka, nemohol ju mať sám so sebou. Boli tam viacerí," hovorí Patrikov otec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy