Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Experti chcú kvôli pirátom zmeny v zákone, ministerstvo o nich neuvažuje
Zdielať na

Experti chcú kvôli pirátom zmeny v zákone, ministerstvo o nich neuvažuje

BRATISLAVA / Slušní vodiči sa hnevajú na cestných pirátov, ktorí porušia zákon, zaplatia pokutu a pokračujú v jazde ako keby sa nič nestalo. Dopravní experti volajú po zmene zákona, ministerstvo vnútra žiadne zmeny neplánuje.

"Takže chlapík zaplatí 800 eur v blokovom konaní a veselo si môže pokračovať v jazde akoby sa nič nestalo. To je choré," myslí si jeden z diskutérov na sociálnej sieti facebook. "Veď to je už výsmech dopravným predpisom," dodáva ďalší.

"To, že niekto má tých 800 eur raz, dvakrát, trikrát, štyrikrát, päťkrát. Takýto človek nepatrí za volant," hovorí dopravný expert Maroš Palesch. Podľa majiteľa autoškoly Igora Dolanského by takéto priestupky mali byť trestané zákazom činnosti.

Neeviduje sa do karty vodiča

Podľa zákona, takto vysoké prekročenie rýchlosti nie závažný priestupok, ktorý by sa evidoval do karty vodiča. Uplatňuje sa princíp trikrát a dosť. "Aj Lipšicova novela trikrát a dosť bude v platnost? Verejne sa pýtam," podotýka Maroš Palesch.

Do evidenčnej karty vodiča idú všetky pokuty a dopravné priestupky. Ak vodič za rok trikrát závažným spôsobom poruší pravidlá cestnej premávky, za ktoré dostane pokutu 60 a viac eur, musí ísť na doškolovací kurz v autoškole.

Ďalej kontrole u lekára a psychológa a záverečných skúšok v rozsahu svojho vodičského oprávnenia. O závažných priestupkoch píše zákon o cestnej premávke, paragraf 137. "Rýchlosť tam nie je a mala by tam byť," hovorí majiteľ autoškoly Ivan Dolanský. 

Ministerstvo o zmene neuvažuje

Ministerstvo vnútra o žiadnej zmene zákona neuvažuje. "Doterajšie sankcie považujeme za dostatočné a sme toho názoru, že majú výchovný a preventívny charakter," uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

"Čo sa musí stať, koho decko musí s prepáčením padnúť za obeť na to, aby sa táto novela novelizovala, pretože každý z nás si musí uvedomiť, že to auto je zbraň," dodáva dopravný expert Maroš Palesch.

Téme sa venuje reportér Ján Baček:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy