Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Drogy na pošte. V rôznych balíkoch našli narkotiká za viac ako stotisíc eur
Zdielať na

Drogy na pošte. V rôznych balíkoch našli narkotiká za viac ako stotisíc eur

BRATISLAVA / Drogy sa snažia priekupníci dostať na Slovensko rôznymi cestami. Medzi ne patrí aj pošta. Za september bratislavskí colníci zaistili pri kontrole balíkov, viac než 60 kilogramov rôznych drog v hodnote, ktorá vysoko presahuje 100-tisíc eur.

Začiatkom uplynulého mesiaca našli colníci v poštových balíkoch z Číny, viac než 2 kilogramy marihuany. A to bol len začiatok. Po krátkom čase sa im podarilo zaistiť viac než 16 kilogramov rastliny s názvom kata jedlá.

"Na územie Slovenskej republiky dorazil podozrivý balík z Etiópie. V dvoch kartónových škatuliach bolo  zabalených osem plastových vreciek so sušenou rastlinou," uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

22 kíl rastliny

Po balík si prišli dvaja muži. 35-ročný Adam z Rakúska a 25-ročný David z Čiech. Tvrdili, že drogu mali na vlastnú spotrebu. Neskôr sa podarilo zaistiť ďalších 22 kg tejto rastliny. "Na našom území je to pomerne neznáma rastlina, no obsahuje účinnú látku zaradenú v zozname omamných a psychotropných látok," vysvetlila hovorkyňa Colného úradu Bratislava Katarína Tehlárová.

Po pár dňoch colníci zabránili dovozu tzv. "dizajnérskych drog". V spolupráci s kriminalisticko-expertíznym ústavom Policajného zboru sa im podarilo odhaliť dovoz 5 zásielok obsahujúcich vyše 22 kilogramov rôznych látok patriacich medzi syntetické stimulačné drogy. Len cena týchto látok sa pohybuje okolo 70 000 eur. Z nich by bolo možné vyrobiť až 220 000 dávok.

"Pašeráci sa pritom spoliehajú, že pri tisíckach zásielok denne, ktoré prechádzajú cez pobočky colných úradov, si colníci tento tovar nevšimnú," dodala Katarína Tehlárová.

Hrozba väzenia

Všimli a všimnú si aj tie ďalšie, ktoré sa takouto formou snažia ľudia prepašovať na Slovensko. Nie vždy však zakročia. Osoby, ktoré sú adresátmi týchto drog, sledujú. Ako dopadli ľudia, ktorým boli odoslané balíčky s drogami nám polícia z dôvodu marenia neskoršieho vyšetrovania nepovedala.

"Vzhľadom na prvotné úkony v súčasnosti nie je možné poskytnúť bližšie informácie," uviedla hovorkyňa Krajskej polície v Bratislave Lucia Mihalíková. V každom prípade, pokiaľ sa preukáže, že drogy prišli na naše územie s vedomím adresáta, v takom prípade im hrozí až 10-ročné väzenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy