Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na Slovensko dorazila droga z Afriky, prišla poštou
Zdielať na
Krimi

Na Slovensko dorazila droga z Afriky, prišla poštou

BRATISLAVA / Na Slovensku zadržali balíky so zakázanou africkou rastlinou katou jedlou. Jej listy obsahujú látku, ktorá ma podobný stimulačný účinok ako amfetamín. Šestnásť kilogramov drogy prišlo do našej krajiny poštou z Etópie. Polícia zadržala dvoch mužov.

Balíky, ktoré dorazili na Slovenskú poštu v Bratislave boli určené istému mužovi deklarované ako darček. Keďže ide o tovar z tretích krajín prešli skenerom a následne boli uložené medzi sledované zásielky.

Potom sa čakalo na prijímateľa. Začiatkom týždňa si po tovar prišli dvaja muži.

"Na územie Slovenskej republiky dorazil podozrivý balík z Etiópie. V dvoch kartónových škatuliach bolo zabalených osem plastových vreciek so sušenou rastlinou," potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal slivka.

16 kilogramov

Potom, ako polícia zistila, že ide o psychotropnú látku s povzbudzujúcimi účinkami, mužov zadržala. "Kriminalistickí experti skúmaním zistili, že ide o 16 kilogramov katy jedlej, ktorá je na zozname zakázaných látok," informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Polícia zadržala tridsaťpäťročného Adama z Rakúska a 25 ročného Davida z Česka. Tí podľa informácií TV JOJ tvrdili, že drogu mali pre vlastnú potrebu. Policajti ich predviedli na výsluch. Ak ich vyšetrovateľ obviní, môžu dostať až 10 ročný trest.
 
Obaja zadržaní muži by predajom tejto drogy získali na čiernom trhu vyše 11  tisíc eur.

Nebezpečná látka

Rastlina sa vo veľkom pestuje na plantážach v Jemene, Somálsku, Etiópii, Južnej Afrike, Keni a ďalších štátoch. V malom množstve vyvoláva vzrušenie, pocit radosti a dobrej nálady, utlmuje hlad a ospalosť.

Pri veľkých dávkach je človek apatický, neschopný koncentrácie a agresívny. Môžu spôsobovať halucinácie, impotenciu alebo rakovinu úst. Pri jej užívaní hrozí aj zástava srdca.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy