Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Jeseň na cestách: vodiči by nemali podceniť hmlu či mokrú vozovku
Zdielať na

Jeseň na cestách: vodiči by nemali podceniť hmlu či mokrú vozovku

BRATISLAVA / Na vodičov v premávke číhajú s príchodom jesene nové nástrahy. Niektorých môže zaskočiť skorší západ slnka, iných neskoršie svitanie či ranné hmly. Cesty bývajú častejšie mokré, šmykľavé a na vozovkách sa začína objavovať i popadané lístie.

Zmeny počasia ovplyvňujú i podmienky na cestách. "Treba si uvedomiť, že teploty s príchodom jesene začínajú klesať. Hlavne večerné, nočné. Takže začína byť aj vlhko na cestách, najmä v lesných úsekoch treba zachovávať rozostup medzi vozidlami," ozrejmuje dopravný expert Maroš Palesch.

Hmlovky

Motoristi by podľa odborníkov mali odhadnúť jazdu na mokrej vozovke. Skontrolovať by mali i pneumatiky, najmä tie zimné, ktoré počas jesene nasadzujú vodiči na svoje autá.

Šoféri by nemali zabúdať ani na svetlá. "Mnoho vodičov ešte stále neprešlo z denného svietenia v hmlistých úsekoch na normálne stretávacie svetlá, prípade hmlovky," dodáva Palesch.

Motorkári i cyklisti

"Ak ale nie je dôvod na ich použitie, vypnite ich. Inak osvietite ostatných vodičov," varuje hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Obozretnejší musia byť i motorkári či cyklisti. "Nemali by podceňovať vlhkosť najmä večer na vozovkách," dodáva Palesch.

Vodiči by mali šoférovanie počas jeseň prispôsobiť svojim možnostiam, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy