Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rusi žiadajú o vydanie Čečenca, Slovensko sa stále nerozhodlo
Zdielať na

Rusi žiadajú o vydanie Čečenca, Slovensko sa stále nerozhodlo

BRATISLAVA / Uplynul mesiac, odkedy zadržali na slovensko-ukrajinskej hranici vo Vyšnom Nemeckom údajného teroristu, Čečenca Hamzata Šemilova. Rusi žiadajú jeho vydanie, Slovensko chce najskôr preštudovať ruský zatykač.

Slovenské úrady požiadali ruskú stranu o dokumenty na Šemilovovo vydanie, tie prišli na ministerstvo spravodlivosti v týchto dňoch. "Ide o žiadosť o vydanie na trestné stíhanie do Ruska," uviedla hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová.

"Na základe tejto žiadosti bude rozhodovať príslušný súd o preklasifikovaní predbežnej väzby na väzbu vydávaciu. Následne súd rozhodne o prípustnosti jeho vydania," dodala Donevová. 

Konečný súhlas na jeho vydanie či nevydanie vysloví ministerstvo spravodlivosti. Zadržaný Čečenec je zatiaľ vo väzbe v Košiciach.

Hľadal ho Interpol

Hamzata Šemilova zadržali slovenské úrady na hranici vo Vyšnom Nemeckom 15. januára. Tridsaťdvaročného muža hľadal Interpol.

Dilema ohľadom jeho vydania do Ruska nastala vtedy, keď vyšlo najavo, že Hamzat Šemilov dostal azyl politického utečenca vo Švédsku. V severskej krajine žil 3 a pol roka aj so svojou rodinou. Poberal tam aj sociálne dávky.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy