Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Policajti z taktického hľadiska zásah nezvládli na výbornú, tvrdí veliteľ Hamran
Zdielať na
Krimi

Policajti z taktického hľadiska zásah nezvládli na výbornú, tvrdí veliteľ Hamran

BRATISLAVA/PARÍŽ / Zásah elitnej francúzskej jednotky v centre Paríža vyvoláva otázky. Podľa veliteľa slovenskej elitnej jednotky Štefana Hamrana, bol miestami chaotický a okrem toho sa zasahujúce jednotky dopustili viacerých chýb. Upozorňujeme, že obsah nie je vhodný pre maloletých čitateľov.

Približovanie a zaujatie pozícií špeciálnej jednotky v úvode záťahu boli podľa Štefana Hamrana správne. Po vstupe do priestoru sa už ale mali dopustiť chyby. Prvý príslušník sa totiž oddelil od svojho tímu. A to sa v žiadnom prípade nesmie. 

Ľahké štíty

Terorista na nich v okamihu ich vstupu do obchodu spustil paľbu. Ostatní členovia zasahujúceho tímu nechali svojho kolegu na chvíľu bojovať samého. "A tento jeden príslušník zostal sám vo vnútri. To nezvykneme, elitná jednotka sa nerozdeľuje. Bojujú spolu, pretože každý v tíme má svoju presnú pozíciu a úlohy, ktoré plní," vysvetľuje Hamran.

Experta zaskočilo aj to, že jednotka počas zásahu použila ľahké štíty, ktoré unesú v jednej ruke. Pritom veľmi dobre vedeli, že idú zasahovať proti pravdepodobne dobre vyzbrojenému mužovi.

Chaos

"My postupujeme spravidla takým spôsobom, že si berieme veľký ťažký štít. A ten ťažký štít sa aj na kolesách tlačí, lebo je taký ťažký. Francúzi ho majú, o tom vieme. Čudujem sa, že ho nebrali a ten prvý štitár nezvykne bojovať," tvrdí veliteľ.

To je totiž človek, ktorý zabezpečuje krytie pre svojich kolegov za ním a ktorí sú strelci a obidvoma rukami obsluhujú dlhú útočnú zbraň a snažia sa eliminovať páchateľa. To je ich hlavný cieľ. V piatok to tak však nebolo. Okrem toho krátko po zásahu nastal chaos.

V momente, keď sa policajti dostali dnu, začali rukojemníci vybiehať na slobodu. A nastal ďalší zaujímavý moment zásahu. Rukojemníci utekajú z obchodu rôznymi smermi. Z hľadiska taktiky ani bezpečnosti to nebolo správne.

Filtračná zóna

"Vždy sa musí vytvárať vnútorná a vonkajšia uzávera. A medzi tými dvoma uzáverami elitné jednotky zriaďujú tzv. filtračnú zónu. Keď zachránime rukojemníkov alebo zadržíme teroristov, umiestňujeme ich do tej filtračnej zóny, kde majú prístup len povolané osoby," tvrdí.

Pretože situácia je aj vo vnútri chaotická. Je tam strach, panika a zadymené prostredie a veľmi ťažko dokážu príslušníci jednotky rozlíšiť, kto je terorista a kto rukojemník. Okrem toho terorista sa môže za rukojemníka aj prezliecť.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy