Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zbytočná smrť dieťaťa. O jeho osude rozhodlo len pár hodín
Zdielať na

Zbytočná smrť dieťaťa. O jeho osude rozhodlo len pár hodín

MICHALOVCE / Len dvojročného Peťka priviezli jeho rodičia do nemocnice v Michalovciach v kritickom stave. Lekári mu už nedokázali zachrániť život. Polícia viní zo smrti chlapčeka jeho rodičov, ktorí to však odmietajú. V osade pritom v utorok ráno náhle zomrelo i malé dievčatko.

Manželia bývajú v príbytku v osade, kde spolu vychovávajú štrnásť detí. Najmladší Peťko ale pred časom zomrel. Polícia za jeho smrť viní práve rodičov, ktorí sa bránia. 

"Keby som chcela zabiť svoje deti, tak zabijem všetky a nie toho najmenšieho. Všetci sme ho ľúbili," hovorí matka Karolína.

Rodičia nepostrehli, že by ich syn mal nejaké zdravotné problémy. Údajne to malo veľmi rýchly spád.

"Som si myslela, že hnačky má, lebo ho bolelo bruško. Ale on sa normálne hral, chodil aj von," spomína Karolína.

Dieťa ale slablo a začalo byť malátne. PO istej dobe začalo strácať vedomie. Susedia preto zavolali pomoc.

"Utekala som s ním na vzduch, lebo som videla, že je s ním zle," priznáva matka. "Nevedeli sme, že má teploty. V jednom momente sa bavil a nato zomrel," spomína otec Jaroslav.

Zomrel v ten deň

Dieťa priviezli do nemocnice v kritickom stave. "Následne sme ho transportovali na vyššie pracovisko do Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach," hovorí Tomáš Kráľ, hovorca siete nemocníc Svet zdravia.

Tam zomrelo. "Maloleté dieťa v dôsledku zlyhania životne dôležitých orgánov, ktoré bolo výrazne hygienicky zanedbané, ešte v ten istý deň skonalo," uviedol Alexander Szabó, hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach.

Záver lekárskeho posudku však vraví jasne. Ak by rodičia s dieťaťom prišli k lekárovi o pár dní skôr, chlapec by zrejme ešte žil.

"Vyšetrovateľ z prečinu usmrtenia obvinil rodičov z Michaloviec, ktorí zapríčinili smrť svojho dvadsaťdvamesačného dieťaťa," dodal Szabó.

Nie sme vinní

Rodičia obvinenia odmietajú. "Dieťa som si nezabila! Ja som ho porodila, ja som matka. Postarala som sa o trinásť detí," ozrejmila matka.

Rodičov stíha polícia na slobode. Ak im dokážu vinu, hrozí im trest na dva až päť rokov.

Táto tragédia nie je ojedinelá. V utorok ráno v osade zomrelo len dvojmesačné dievčatko.

"Mala horúčky. Matka s ňou chodila stále k lekárovi. Viem, že dieťaťu pichala injekcie," opisuje jedna z obyvateliek.

Polícia už preveruje smrť aj tohto dieťaťa. Obhliadajúca lekárka však cudzie zavinenie vylúčila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy