Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Miroslavovi sa stal úraz, poisťovňa mu nechce vyplatiť peniaze
Zdielať na

Miroslavovi sa stal úraz, poisťovňa mu nechce vyplatiť peniaze

BRATISLAVA / Platíte si životnú poistku, aby ste neostali v kritickej situácii bez peňazí a dokázali by ste aspoň istý čas zabezpečiť rodinu. Takto postupoval aj divák z Handlovej. Aké však bolo jeho prekvapenie, keď sa mu stal úraz a poisťovňa mu teraz odmieta vyplatiť peniaze. Údajne mal so zranením rátať.

Miroslav sa už rok a pol naťahuje s poisťovňou. Minulý rok v lete tlačil auto do garáže a pritom sa mu odtrhla achillova šľacha. Marodil 4 a pol mesiaca. Po ukončení PN poslal oznámenie o úraze do poisťovne. Odpoveď, ktorú dostal ho šokovala.

Očakávaný pohyb

"Podľa Vášho popisu úrazu došlo k poškodeniu Achillovej šľachy pri očakávanom pohybe, pôsobením vlastnej primeranej telesnej sily bez akéhokoľvek vonkajšieho kontaktu - pri tlačení auta. Z uvedeného vyplýva,že k zmene zdravotného stavu došlo na podklade štandardného fyziologického deja na dolnej končatine," píše sa v odpovedi.

Ďalej uvádzali, že nebola splnená podmienka mechanizmu vzniku poranenia, kde sa úrazom rozumie náhle a neočakávané, na vôli poistného nezávislé pôsobenie vonkajších síl alebo vlastnej telesnej sily.

Súdna cesta

"Podľa popisu diania mám za to, že poisťovňa by mala plniť poistné, pretože by ich definícia úrazu, ako ju chápu bola správna, tak pri každom tlačení auta by ste si mali asi pri každom pohybe roztrhnúť achillovku," myslí si právnička Bronislava Pavelková.

Roztrhnutie Achillovky je bežný úraz a pokiaľ sa nedohodne pri druhom pokuse s poisťovňou, tak mu odporúčame to riešiť súdnou cestou. Pri súdnom konaní bude potrebné vyhodnotiť aj z hľadiska zdravotného, či spĺňa pôsobenie očakávané alebo neočakávané pôsobenie vonkajších síl.

Poistné plnenie

"Za normálnych okolností, ak niekto tlačí auto, tak si neroztrhne achillovu pätu. Z tohoto dôvodu si myslím, že ide skôr o snahu poisťovne vyhnúť sa poistnému plneniu. Keďže takéto odpovede prichádzajú často občanom a niektorí z nich to vzdajú," pokračuje Pavelková.

Tí, ktorí to nevzdajú sa väčšinou svojho poistného plnenia dočkajú. Ak nie dohodou s poisťovňou, tak v súdnom konaní. Pretože, ak rozhoduje súd, snaží sa chrániť spotrebiteľa a v tomto prípade sa to bude za úraz považovať.

"Poistné plnenie sa premlčuje v trojročnej dobe, ale začína plynúť lehota až rok od poistnej udalosti, čiže vlastne plynie 4 roky od poistnej udalosti," dodáva právnička.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy