Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Matúš, po ktorom strieľali policajti, je stále bez vodičáku
Zdielať na

Matúš, po ktorom strieľali policajti, je stále bez vodičáku

BRATISLAVA / Protirečiť polícii sa nevypláca. Napríklad pri zadržaní vodičského preukazu, vás môžu vytrestať aj za to, že ste sa odvolali. A nemusíte sa ho dočkať ani po vypršaní trestu. Takéto niečo sa stalo aj študentovi, po ktorom omylom strieľali policajti.

V júni uplynul rok, odkedy Matúšovi, po ktorom policajti omylom strieľali, zobrali vodičák. Verdikt znel, neposlúchnutie výzvy policajta, odobratie na pol roka.

Matúš sa odvolal. Vec putovala na krajský dopravný inšpektorát. "Správny orgán Oddelenia dopravného inšpektorátu v Bratislave vydal po vrátení veci druhostupňovým orgánom nové rozhodnutie," uviedla hovorkyňa bratislavského policajného zboru Karina Považanová.

Stále mu vodičák nedali

Matúš sa odvolal aj voči novému rozhodnutiu. Vodičák mu stále nevrátili. "Vzhľadom k podaniu opravného prostriedku voči novému rozhodnutiu zo strany držiteľa vodičského preukazu rozhodnutie doteraz nie je právoplatné," dodala Považanová.

Momentálne sa čaká na to, čo povie krajský dopravný inšpektorát. Polročný trest ale už dávno vypršal. Vodičák je tak zadržiavaný len preto, že sa odvoláva. Matúš je trestaný pol roka navyše za to, že sa domáha svojho práva.

"Nevidím ani jeden dôvod, prečo by nemohol byť vrátený vodičský preukaz a následne riešený tento prípad," domnieva sa dopravný analytik Jozef Dráhovský.

Radšej sa vodič neodvolá...

Podľa analytika sa stávajú prípady, keď sa vodič radšej neodvolá a trest si odtrpí, aj keď si nie je vedomý chyby. Keby si aj Matúš priznal chybu, už pol roka by mohol jazdiť. Právnik hovorí, že polícia len využíva to, čo jej zákon umožňuje.

"Napriek tomu, že ide o prelomenie prezumpcie neviny, zákon nerieši prípustnú dĺžku obmedzenia práv. Výkon verejnej moci však nesmie neprimerane zasahovať do základných práv občana," tvrdí právnik Peter Lukašek.

To by ale znamenalo, že ak bude polícia vec takto riešiť opakovane a Matúš sa bude stále odvolávať a tvrdiť svoje, vodičák neuvidí nikdy. Tu už ale nastupuje ústava. "Vzhľadom na okolnosti prípadu je možné konštatovať, že ďalšie zadržiavanie vodičského preukazu je zásahom do práva obvineného na spravodlivé súdne konanie," dodáva právnik.

Ďalej polícia uviedla, že vodičák mu vrátia po splnení zákonom stanovených podmienok. Podľa odborníka k tomu už dávno mohlo prísť. Akoby povedal klasik, kde je vôľa, tam je cesta. "Polícia môže rozhodnúť o vrátení vodičského preukazu kedykoľvek, keď pominú dôvody na jeho zadržanie," dodáva dopravný analytik Dráhovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy