Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kauza streľba na študentov. Polícia zničila video, veľa by vysvetlilo
Zdielať na

Kauza streľba na študentov. Polícia zničila video, veľa by vysvetlilo

BRATISLAVA / O prípade streľby na študentov na diaľnici D2 sa toho popísalo už veľa. Ani zasadnutie branno-bezpečnostného výboru nepomohlo vyjasniť situáciu. Naopak, vyvolalo ďalšie otázky. Prečo vymazali video zo zásahu, ktoré mohlo všetko vysvetliť.

Rôzne verzie

"Vystúpili dvaja policajti a začali strieľať do vzduchu. Dva varovné výstrely. V tom momente v aute zavládla panika," hovorí vodič Matúš Sabo. To je verzia študenta, ktorý bol vodičom príliš krátko na to, aby niečo podobné zažil. "Potom policajt dal pokyn, aby som sa pohol dopredu. Tak som vypol výstražné svetlá a pohol som sa dopredu, na čo bola reakcia, že mi vystrelil dve guľky do auta a ohrozil štyroch ľudí v aute," dodáva.

Minister vnútra, ktorý jednoznačne stojí na strane policajtov, však tvrdí, že to bolo inak. "Priznal pochybenie, že neuposlúchol výzvy policajta a sa pohol. Načo bola streľba," tvrdí Róbert Kaliňák.

Kaliňák: Nebol dôvod, aby existovalo video ďalej

Celé by to mohol objasniť toľko spomínaný videozáznam. Na prekvapenie verejnosti ho ale polícia zničila. Nikdy sa tak už nedozvieme, či to vyšetrili objektívne. Študentov totiž nikto po podaní sťažnosti ani len nevypočul. Prečo teda video zničili? "Pretože nebol dôvod, aby ďalej existovalo," tvrdí Kaliňák.

Nepodarilo sa nám však nájsť ani dôvod, aby bolo zničené. V tomto prípade totiž žiady súd takúto povinnosť neuložil. "Keby to tak aj bolo, je tu omnoho závažnejšia vec. Ak polícia tvrdí, že je transparentná a chce verejnosti dokázať, že zákrok, ktorý sa stal, je objektívny, v medziach zákona, sama mohla zavolať študentov, mohla zavolať mňa ako právneho zástupcu, mohli nám to pustiť a spýtať sa na náš názor," tvrdí právnik študentov Karol Spišák.

...veľa by sa vyjasnilo...

A to bez ohľadu na to, či by to malo vplyv na správne alebo trestné konanie. Aj minister totiž pripustil, že keby ho nezničili, veľa by sa vyjasnilo. Minister bol ale kritizovaný za to, že sa k študentom ani neprihovoril. Argumentoval tým, že predsa priznal chybu a odškodní ich. "Ak to nestačí a budeme vlastne naďalej atakovaní z pohľadu útokov, ktoré sú nepravdivé, a ktoré sa potvrdilo, že niektoré veci z toho neboli pravdivé, tak potom nehnevajte sa, ale vašej žiadosti nemôžem vyhovieť," povedal Kaliňák. Ten na branno-bezpečnostnom výbore dokonca uviedol, že sa strieľa na civilistov bežne. VIAC TU.

"Nemá na to? Má na to, rozdať nám peniaze a nemá na to povedať pardón a pozrieť sa nám do očí kto sme?" pýta sa študentka Vierka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy