Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Posledný výlet. Na študentov z autobusu smrti spomínajú aj na Orave
Zdielať na
Krimi

Posledný výlet. Na študentov z autobusu smrti spomínajú aj na Orave

DOLNÝ KUBÍN / Trnavskí študenti sa vracali z výletu na Orave. Ten ostane v ich hlavách ako posledná spomienka na chvíle, keď boli ich životy ešte úplne obyčajné. Spomínajú na nich aj na mieste ich posledného výletu, v Oravskom múzeu.

"Prišla som domov a syn mi hovorí: "Mami, boli u teba zo športového Gymnázia z Trnavy?" Odpovedala som mu, že áno. Najskôr som si myslela, že niečo zabudli, ale keď som sa dozvedela tu hroznú správu, bolo mi veľmi ťažko," spomína na osudný piatkový večer sprievodkyňa Oravského múzea Zuzana Remková.

Sprievodkyňa z Kukučínovho múzea si spomína ako pravidelne práve toto gymnázium navštevovalo Jasenovú, kde je Kukučínov rodný dom.
Veselých študentov a najmä študentky literatúra bavila a mali množstvo otázok.

"Skutočne boli veľmi zlatí a je mi veľmi ľúto, čo sa stalo," nebráni sa slzám sprievodkyňa.

Všetko ich zaujímalo aj v Hviezdoslavovej hájovni, podľa ktorej vzniklo dielo Hájnikova žena.

"Rozprávala som sa s lektorkou. Hovorila, že deti boli veľmi disciplinované a že také deti, ktoré mali taký živý záujem už dávno nemala," hovorí riaditeľka Oravského múzea Mária Jagnešáková.

Posledná zastávka

Študenti neobišli ani Oravský hrad a pre málo času sa už nedostali do Čaplovičovej knižnice v Dolnom Kubíne. Poslednou ich zastávkou bol práve dom Martina Kukučína.

Okolo pol druhej poobede stredoškoláci pred týmto domom nasadali na autobus. Učiteľky sprievodkyni povedali, že idú rovno domov okrem zastavenia sa na pumpe.

"Popriala som im štastnú cestu domov, ale osud to zariadil inak," dodáva Remková.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy